KadınManşet

Kadınlar 8 Mart’ı kutluyor: Diyarbakır, Şırnak, Van ve Kars’ta gösteriler 

0
8 Mart
Fotoğraf: Abdulselam Akıncı / Rudaw

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, çeşitli şehirlerin meydanlarında toplanarak gösteriler yapmaya başladı, diğer şehirlerdeki gösterilerin de sürdüğü bildiriliyor.

Diyarbakır‘da çeşitli kadın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinlikte Hazal Park‘tan İstasyon Meydanı‘na kadar yürüyen kadınlar, “Jin, Jiyan, Azadî” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganları attı ve geleneksel Kürt kıyafetleri giydi.

DBP İl Eş Başkanı Sultan Yaray, Kürt dili üzerindeki baskılara ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atandıktan sonra ilk olarak kadın ve dil kurumlarının kapatılmasına değindi. DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Serra Bucak ise Kandıra, Sincan ve Elazığ cezaevlerindeki kadınlara selam yolladı.

8 Mart

Şırnak‘ın Cizre ilçesinde TJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DEM Parti Şırnak Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan‘ın da katıldığı bir miting düzenlendi. Doğan, kadınlara seslenerek, “Kadınlar olarak özgür ve eşit bir yaşam istiyoruz” dedi.

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü öncesi Valilik, Taksim-Şişhane metro istasyonlarını kapattı
Ekofeminist kadınlar: ‘Doğaya kadına zulmün yeter! Yıkacağız seni ataerki!’

Van‘daki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginde DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu. Uçar, Rojava‘daki kadın devriminin tüm sistemleri altüst ettiğini ve kadın özgürlük mücadelesine cesaret verdiğini söyledi. AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı en güçlü cevabı kadınların vereceğini vurguladı.

Kars‘ta da çeşitli etkinliklerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı. Etkinliklerde kadınların özgürlüğü, eşitliği ve barışa olan özlemi dile getirildi.

“Kadınların Rojava’da ortaya çıkardığı sistem, kadınların özgürlük sistemine cesaret verdi ve tüm sistemleri altüst etti. Bize dayatılan bu sisteme karşı varız, vardık, var olacağız. Selam olsun bize öncülük eden kadın yoldaşlarımıza.

Kadın ve Kürt düşmanı olarak konumlanan AKP-MHP iktidarına en güçlü cevabı biz kadınlar vereceğiz. Bunların iktidarında 7 bin kadın katledildi. Seçimlerde en çok tartışılan konu eşbaşkanlık sistemiydi. Kadınların nasıl siyaset yapacağının cevabını cezaevlerindeki kadınlar en iyi şekilde veriyor. Bu mücadeleyi devralan bizler, erkek siyasetine ve bizi yok sayan sisteme geçit vermeyeceğiz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.