Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Dayanışma Derneği (KAYÇAD) tarafından yaptırılan “Kadın İşgücü Dağılımı” konulu araştırmada, Türkiye’de istihdam edilen kadınların yüzde 71’inin kayıtdışı çalıştığı bildirildi. Rapora göre kadın işgücünün en çok istihdam edildiği sektör yüzde 48,5 ‘le tarım olurken, ikinci sırayı yüzde 33’le hizmet sektörü aldı. Bu sektörde yer alan iş alanlarından bazılarının özellikle “kadınlar için uygun alanlar” olarak toplumsal kabul gördüğü belirtildi. Kadın işgücünün kullanıldığı üçüncü sektörün, “sanayi” olduğuna dikkat çekilirken, buna rağmen bu sektörde kadın istihdamının oldukça sınırlı kaldığı kaydedildi.
Türkiye’nin, AB istihdam stratejisine dahil olma çabalarının, kadın istihdamının artırılmasında itici bir role sahip olduğu vurgulanan araştırmada, “Türkiye genelinde kadın istihdam oranı yüzde 27 , AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 57 civarındadır. Türkiye’de her 3 kadından 2’si işsizdir. İstihdam edilen kadınların yüzde 71’i kayıtdışı olarak çalışmaya devam etmektedir. Kadın nüfusun istihdam artışı, erkek istihdam artışının üçte biri kadardır. Kadınların işgücüne katılımı, ABD’de yüzde 46.5, İngiltere’de yüzde 44 ve Romanya’da yüzde 90 seviyelerinde yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.
Kamu sektöründe kadınların en çok yer aldığı kurumların başında Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın geldiği açıklanırken; Türkiye’de kadınların hizmet sektöründe memur, banka görevlisi, ebe, hemşire, odacı, hastabakıcı, hostes, sekreter, öğretmen, gişe memuru ve benzeri gibi düşük ücretli, yükselmeye kapalı, yaratıcı yönü olmayan, geleneksel rollerin uzantısı mesleklere yönlendirilmekte olduğu bildirildi.
(CnnTurk)