KadınManşet

KadınErkekEşittirNokta Konferansı gerçekleşti: Keşke sakalım olsa dediğim çok oluyor

0

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden Yanındayız Derneği’nin düzenlediği ve siyasi, sanatsal ekonomik alanda her türlü cinsiyet eşitsizliğinin tartışıldığı “KadınErkekEşittirNokta” Konferansı6-7 Haziran tarihlerinde online olarak gerçekleşti.

Oyuncu Mert Fırat’ın sunuculuğunu yaptığı konferansta “Yeni teknolojiler ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği”, “Mekan bağımsız tetenek: Riskler ve fırsatlar”, “İklim krizi ve toplumsal cinsiyet eşitliği”, “Edebiyat ve toplumsal cinsiyet eşitliği” adı altında düzenlenen dört ana oturumun temel konusu 21. Yüzyılda Eşitlik oldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan UN Women Türkiye Direktörü Asya Varbanoba, kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı ve Birleşmiş Milletlerin hazırlamış olduğu Women’s Empowerment Principles (Kadının Güçlenmesi Prensipleri) Uygulama Rehberi‘ni imzalayan şirketlere teşekkür etti:

“Dünya genelinde 6623, Türkiye’den 430 şirket, bu prensipleri kendi süreçlerine dahil etti. Türkiye, dünyada bu sözleşmeye destek veren ve en yüksek katılıma sahip ikinci ülke konumunda. Bu gelişme bize yarınlar için umut veriyor.”

Keşke sakalım olsa dediğim anlar çok oluyor

Ataerkinin hâkim olduğu toplumlarda erkek egemen sanat geleneği hala devam ediyor. Kadınlar birçok alanda olduğu gibi, sanat dünyasında da gelir eşitsizliğine uğruyor ve ekonomik kalkınmada zorluklar yaşıyor.

Online zirvenin son oturumunda yeni nesil sanat gündeme getirildi. Oyuncu Evren Bingöl ve Tülin Özen, Yazar Buket Uzuner ile birlikte “Sanat dünyasında daha çok kadının yer alması için ne yapılabilir? Kadınlar nasıl desteklenebilir? Sanatta kadının görünürlüğü nasıl sağlanabilir?” gibi konuları tartışmaya açtı.

Tülin Özen, provadan sahneye tüm süreçlerde bir kadın olarak sözünün dinlenmemesi ile ilgili sitem etti. “Keşke sakalım olsa dediğim anlar çok oluyor” diyen ünlü oyuncu, “Setlerde provanın ilk günü söylediğim bir şeyin, üç hafta sonra ya sen haklıymışsın denildiği durumlar çok oluyor. Evet sen haklıymışsın denmesini duymaktan, ben bunu demiştim demekten çok sıkıldım” dedi.

MÖ 1274 tarihinde imzalanan tarihi en eski barış anlaşması Kadeş’te Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın da mührü bulunduğunu hatırlatan  Buket Uzuner de şöyle dedi:

Kadınlar yüzyıllar boyu edebiyatta, tıpta kısıtlandılar. Yıllar önce Cambridge’de kadınlar sadece ev ekonomisi bölümünde eğitim alabiliyorlardı ve üniversitenin çim alanlarında gezmeleri yasaktı. Yemekhanede erkekler desenli porselen tabakta yemek yerken, kız öğrencilere yemekler sade tabaklarda sunuluyordu.

Sanat alanında hala alınacak çok yol var. Yönetmen, oyun yazarı, casting firmaları ve yayın evleri sahipleri hep erkek. Festivallerde erkek jüriler ağırlıkta. Sinema eleştirmenlerinin çoğu erkek. Sözlüğümüzde “kadınsı duyarlılık” diye bir terim var ki akıl alır gibi değil. Oysa duyarlı insan vardır.  Eşitlik sorunu kadın para kazanıp güçlenirse biter.”

Önce eşitlik, sonra ekonomik kalkınma

Yanındayız Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger ise şu konuşmayı yaptı:

“Her ne kadar adım adım kazanımlarla ilerleyen eşitlik mücadelesi, ülkemizde artan muhafazakarlıktan ciddi bir şekilde etkilense de bu dönemin sonuna geldiğimize inanıyoruz.

Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini anlamak için o ülkedeki kadının konumuna bakmak yeterlidir. Önce ekonomik olarak kalkınalım, eşitlik arkadan gelir diye düşündüğümüz için bir türlü “muasır medeniyetler seviyesine” erişemiyoruz. Ülkemizde önce eşitlik sonra kalkınma diyeceğimiz bir zihniyet dönüşümünü sağlamalıyız.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.