Editörün Seçtikleriİklim KriziKültür-SanatManşetPodcast

Buket Uzuner: İklim krizini yaratan da insan, çözecek olan da… 

0

Podcast: Murat BAYAR

*

“İklim Kurgu”nun son temsilcilerinden, akademisyen ve usta kalem Buket Uzuner’le 90’lı yıllarda yazdığı İki Küçük Su Samuru ve neredeyse 10 yılı bulan ve kendisinin “Tabiat Dörtlemesi” olarak adlandırdığı “Su, Hava, Toprak ve Ateş” serisini zemin alarak, iklim krizini, bunun edebiyattaki yansımalarını, dünyanın ahvalini konuştuk.

Biz mi medeniyiz, Paganlar mı?

Uzuner, karbona dayalı ekonomiyi ‘medenileşme’ zanneden insanı, Amerikan yerlilerini, Güney Sibirya’daki Türk kabileleri, İskandinavya’daki Pagan Vikingler’i referans vererek eleştiriyor.

İklim kurgu: Tabiatın sesi

Tabiatın hakları olduğunu anlatan Uzuner, Hikmet Birand, Halikarnas Balıkçısı, Necati Cumalı Fakir Baykurt, Latife Tekin gibi yazarların eserlerine referans verdiği konuşmasında iklim inkarcılarına karşı “Tam da burada edebiyatçıya, sevilen bir karakteri üzerinden, iklim krizini anlatma işi düşüyor” diyor.

Uzuner’e göre iklim krizine çözüm bulabilmek için hala umut var: “Hep birlikte durabilir, siyasetçilerle, zenginleri karbonsuz ekonomiye ikna edebilirsek gezegenimizi ve kendimizi kurtarabiliriz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.