DünyaKadınManşet

Kadın çalışanlar FBI’a ‘cinsel ayrımcılık’ davası açtı

0

FBI eğitim programlarında ‘erkek biraderliğinin’ gözetildiğini ve kadınlara cinsel tacizde bulunulduğunu söyleyen 16 kadın, FBI’ın eğitim programlarını gözden geçirmesini ve daha çok kadın eğitmen görevlendirilmesini istiyor

 

 ABD’de 16 kadın iç istihbarat örgütü FBI’a karşı cinsel ayrımcılık davası açtı. Çalışanlar FBI eğitim programlarında ‘erkek biraderliğinin’ gözetildiğini ve kadınlara cinsel tacizde bulunulduğu belirtildi. Başvuru dilekçesinde, erkek eğitmenlerin düşmanca bir iş ortamı yarattığı, cinsel tacizde bulunduğu, uygunsuz şakalar yaptığı kaydedildi. Ayrıca eğitim gören kadınların erkeklere oranla çok daha fazla cezalandırdıkları hatta programdan bile çıkardıkları belirtildi. Davacılardan ‘Jane Doe 1’ FBI Akademisi’nde dört erkeğin tacizine uğradığını ve geceleri odasına dönerken takip edildiğini iddia etti. Bunun yanında iddianamede kurumda hata yapan kadınların aynı hatayı yapan erkeklere göre çok daha sert cezalandırıldığı, ayrımcılıkla ilgili şikayette bulunan kadınların ise ‘izole edildiği’ belirtildi.

Kadın ve erkeğe farklı muamele

Dava açan 16 kadından yedisi hâlâ FBI’da çalıştığı ve ‘misilleme’ yapılmasından korktuğu için kimliklerini gizledi. Çarşamba günü açılan davanın ardından davacı kadınlardan 10’u NBC televizyonunda katıldıkları programda yaşadıklarını anlattı. Tam isminin verilmesini istemeyen ve ‘Ava’ takma adını kullanan bir kadın Virginia eyaletinde bulunan FBI Akademisi’nde yaşadıklarını “Kendimi değersiz ve çöpe atılabilirmiş gibi hissetmeme sebep oldular” ifadelerini kullandı.

Şikayetçiler bunun yanında akademide kadın ve erkeklere farklı muamele edildiğini iddia etti. Şikayetçilerden Paula Bird karanlıktaki bir tatbikatta el feneri yanmadığı için cezalandırıldığını ancak aynı sorunu yaşayan erkeklerin herhangi bir ceza almadığını belirtti. Bird konuyla ilgili yaptığı açıklamada FBI’ın kadınlara yaklaşımını “Eğitmenler ve üst düzey yetkililer hata yapacaklarını düşündükleri insanları yakından takip ediyordu. Takip ettikleri grubun büyük çoğunluğu kadındı. Geri kalan öğrencilerin yaptıkları ise görmezden geliniyordu” sözleriyle açıkladı. Hala FBI’da çalışan Bird kurumunun kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini belirtti.

Kovulanların yüzde 80’i kadın

Davacılar 2015-2018 yılları arasında FBI Akademisi’nden kovulan kişilerin yüzde 80’inin kadın olduğuna dikkat çekti. Bu kararların liyakat esaslı alınmadığını vurgulayan davacılardan Clare Coetzer “Eğer öyle olsaydı dava açmazdık. Kimi kovmak istedilerini seçip ona göre davranıyorlar. Akademide değerlendirme ağırlıklı olarak erkek eğitmenler tarafından sübjektif bir biçimde yapılıyor” dedi.

Neden kovulduğunu anlamadı 

FBI ajanı olabilmek için en az 7 yıllık bir eğitimden geçmeniz gerekiyor. 6 yıl boyunca gerekli eğitimleri aldığını ve bu esnada FBI’a hizmet ettiğini söyleyen Lauren Rose eğitiminin altıncı yılında kovulmuş. Bu kararın nedenini merak eden Rose eğitmenleriyle konuşmaya çalışmış ancak cevap alamamış. Bunun üzerine dönemin FBI Direktörü James Comey’e mail yoluyla şikayette bulunmuş. Mahkemeye sunulan kayıtlara göre Comey, Lauren Rose’a attığı cevapta eğitim bölümündeki FBI mensuplarına güveninin tam olduğunu belirterek “Bu yaşadığın zayıf ve güçlü yanlarını değerlendirmene vesile olmalı” ifadelerini kullandı. Rose, kendisinin kovulmasına sebep olan değerlendirmede imzası bulunan Mark Morgan’ın gerekçe olarak sözlü mülakkattaki tavrını beğenmediğini gösterdiğini ancak neden böyle hissettiğini açıklamadığını söyledi.

‘Şikayetinin sonuçları olacak’ 

İddianamede işaret edilen sorunlardan biri ise kadınların yaşadıkları taciz ve ayrımcılık vakalarıyla ilgili kurum içi şikayet mekanizmalarını kullanamaması veya kullandıklarında kötü muamele görmeleri. Bir kadın çalışma arkadaşının ayrımcılığa maruz kalması üzerine şikayette bulunan Erika Wesley, söz konusu şikayetini bir kadın olan bölüm şefine iletmiş. Şefinin “Bu yaptığının sonuçları olacak. Umarım değmiştir” cevabıyla büyük bir şok yaşamış. Wesley şikayetinin ardından erkek üstlerinin kendisine çok kötü davrandığını ve kurum içinde izole edildiğini söyledi.  Davacı kadınların avukatlığını üstlenen David Schaffer FBI’ın bu iddiaları karşılıklı oturup konuşmak istemediğini belirterek” Herkes konuyu hasır altı etmek istiyor” dedi. NBC televizyonu iddialarla ilgili olarak FBI’dan görüş almaya çalıştıklarını ancak kurumun devam eden davalarla ilgili açıklama yapamayacakları gerekçesiyle sorulara cevap vermediğini bildirdi.

300 bin dolar tazminat istiyorlar

Davacılar, FBI’ın eğitim programlarını gözden geçirmesini, daha fazla kadın eğitmen görevlendirmesini talep ediyor. Ayrıca, yaşadıkları duygusal stres nedeniyle her bir kadına 300 bin dolar ödenmesi isteniyor.

FBI ise bir açıklama yayımlayarak “FBI, tüm çalışanların değer ve saygı gördüğü bir çalışma ortamı oluşturma ilkesine bağlıdır. Çeşitlilik ana değerlerimizden biridir.Amerikan halkını koruma görevimizi etkin bir şekilde yerine getirmek için farklı cinsiyetten, deneyimden ve vizyondan insanlara ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

FBI’ın 2019 yılı verilerine göre kurumda görev yapan kadınlar azınlıkta. Her 100 ajandan sadece 20’si kadın olurken, ana eğitim programlarında bulunanların da yüzde 32’si kadın.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.