ManşetSivil Toplum

Kadıköy’de polis işkencesine maruz kalan liseliler yaşadıklarını anlattı

0

Kadıköy’de geçtiğimiz Cuma günü “Karneler sizin gelecek bizim” sloganıyla eylem yaparken darp edilerek gözaltına alınan, daha sonra polis otobüsünde işkenceye maruz kalan lise öğrencileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-VC0RcPggiA

Toplantıya, öğrencilerin yanı sıra arkadaşları, aileleri, İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Toplantı salonuna “İşkenceler liselileri yıldıramaz” pankartı asıldı.

“Polis tehdidi eylemden önce başladı”

Jin News’te yer alan habere göre, öğrenciler adına açıklamayı yapan Meltem Çuhadan, polislerin daha eylem başlamadan tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz eğitim sistemini eleştirmenin en doğal hakkımız olduğunu belirttik. Ancak pankartı açar açmaz polislerin yoğun saldırı ve işkencesine maruz kaldık. 18 arkadaşımız bu esnada yüz üstü yere yatırılarak gözaltına alındı. Gözaltı aracında da arkadaşlarımıza demir kelepçeyle başlarına vurularak darp edildi. Ayrıca arkadaşlarımız işkenceye maruz kalırken, yoğun hakaret ve küfürlere uğradı. Çevrede polislere tepki gösteren halk ile olayı çeken gazetecilerin gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 22’ye yükseldi.”

Düzenlenen basın toplantısında lise öğrencileri yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Saatlerce işkence gördükten sonra kan kaybı olmasına rağmen hastaneye götürülmeden polis aracı içerisinde bekletildik. Kafamıza ve yüzümüze çok vurdular. Bacaklarımıza ve karın bölgelerimize vurdular. Onlara yalvarmamızı ‘Ne olur yapmayın’ dememizi beklediler ama ters tepti. Bizler ne yaptığımızı bilen insanlarız. Yaptığımız eylemin meşruluğunu bilen insanlarız.”

“Elektroşok verdiler”

“Saatlerce polis aracı içerisinde tutulduk ve kafalarımıza, yüzümüze vurdular. Birçok arkadaşımız kanlar içindeydi ama hiç bir şekilde durmadılar. Bizi ambulansa götüreceklerini söyleyerek bir arkadaşımla beraber aracın en arka kısmına götürüldük. Burada arka kapıdan giren çevik kuvvet ve yunus ekibi polisleri araca biner binmez onlar da bize işkence yapmaya devam ettiler. Tam o sırada sağ tarafımda bir acı hissettim ve dönüp baktığımda elektro şok verdiklerini gördüm. Bunu yaparken de birbirlerine bakıp gülüyorlardı. Kamuoyu bu kadar hassas yaklaşıp gündem olmasak şuan hala gözaltında bu işkenceleri görmeye devam ediyorduk.”

“Polisler ‘Biz de insanız’ dedi”

“Polisler gözaltı esnasında bize ‘biz de insanız’ dedi. Şimdi soruyorum; insanlık çok güçlü olduğunu düşünerek bir kişinin üstüne beş kişi çıkarak darp etmek mi? Öğrencilere copla işkence yapmak mı?”

Cuma günü eyleme katılan öğrencilerin birçoğu 24 Haziran’da ilk defa sandık başına gidecek.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.