DünyaManşet

Kaddafi’den göstericilere: “Sıçanlar, uyuşturucu bağımlıları, sokak çeteleri!”

0

Libya diktatörü Muammer Kaddafi, akşam saatlerinde televizyondan yayınlanan konuşmasında istifasını isteyen göstericilere meydan okudu. Gösteriler başladığından bu yana halkın üzerine uçaklardan bomba yağdırarak ve paralı askerleri göstericilere saldırtarak yüzlerce kişinin ölümüne neden olan Kaddafi, henüz güç kullanmadığını, gerekirse kullanacağını söyledi.

Göstericilere “sıçanlar, uyuşturucu bağımlıları, sokak çeteleri” diyen Kaddafi istifa etmeyeceğini, gerekirse şehit olacağını söyledi.

1980’li yıllarda ABD saldırısında bombalanan ve ”meydana okuma anıtı” olarak korunup onarılmayan binanın girişinde oluşturulan kürsüde konuşan Kaddafi, yönetime karşı gösterilerin dünyada Libya’nın imajını bozduğunu belirtti ve olaylardan ”diğer Arap ülkelerindeki olayları kopyalayan gençleri” sorumlu tuttu.

Kaddafi’nin konuşmasından bazı satır başları şöyle:

– Kaddafi bir başkan değil, bir devrimin lideridir. Libya bizim ülkemiz ve biz bu toprakları kanımızla suladık.

– İtalya imparatorluğu gelmişti, Libya’da yenilgiye uğradı. Ben bir devrimci ve bedeviyim. Bu zaferi bizim atalarımız kazandı. Afrika ve Güney Amerika’nın lideriyiz. Devrim devam etmek zorunda.

– Bu ülkeyi terk etmeyeceğim, gerekirse ben de şehit olacağım.

– Bir avuç genç, orada burada sıçanlar gibi dolanıyorlar.  Tunus’ta olan bitenden etkileniyorlar ve örneğin mahkemelere yönelik bir takım talan hareketleri oldu. Ama bu insanlara hap ve para veren güçler var.

– Ölenler o insanlar değil, onlar geri planda saklanıyor ve gençleri öne sürüyorlar.

– Başkan olsaydım istifamı verirdim ama ben başkan değilim. Libya halkıyla beraber mücadelemi sonuna kadar devam edeceğim.

– Çocuklarınızı sokaklardan alın çünkü bir hiç için ölüyorlar ama onların çocukları ölmüyor.

– Bu gençleri suçlamıyorum, Tunus’tan etkileniyorlar.

– Sivil uçaklar bile Bingazi havaalanına inemiyor çünkü bu farelerin saldırmasından korkuyorlar.

– Bingazi’dekiler asıl Bingazililer olamaz.

– ABD’nin Irak gibi işgal etmesini mi istiyorsunuz. İstemiyorsanız sokaklara çıkın ve bu fareleri güvenlik güçlerine teslim edin.

– Onlar beni değil, Libya’yı istiyor. Libya’nın ceza kanununa göre bize karşı, Libya’ya karşı silah kullananlar ölüm cezasına çarptırılacaklar. Aynı şekilde devletin egemenliğine göz dikenler de ölüm cezasına çarptırılacaklar ve bütün bu yasalar, özellikle orduya karşı suç işleyenler ve casusluğun cezası ölüm.

– Bu insanlar yakalandıklarında af dileyecekler ama biz şefkat göstermeyeceğiz. Özellikle güç kullanalarak devletin egemenliğine kastedenler ölüm cezasına çarptırılacaklar.

– Bu çok tehlikeli bir dönem. Ben henüz bu insanlara karşı ateş açılması emrini vermedim. Devletin otoritesine karşı güç kullanımın cezası da ölümdür.

– Eğer böyle devam ederse, iç savaşa neden olanların cezası da ölümdür.

– Somali gibi mi olmak istiyorsunuz? Bu böyle devam ederse bir iç savaş olacak.

– Yeltsin’e karşı da tanklarla gelmişler, meclisi tanklarla basmışlardı. Ama sonra fareler gibi kaçmışlardı. O dönem olanları hatırlayın. Tankların önüne geçenleri ezdiler.

– Çin’i hatırlayın. Tankların insanları nasıl ezdiğini hatırlayın ama sonuçta Rusya ya da Çin’in birlik ve özelliği o insanların hayatından daha değerliydi.

– Irak’ta düğünlere saldırıldı. Bağdat’ta 2-3 milyon insan öldürüldü. Operasyonlar yapıldı ve tanklar şehirlere girdi. Önlerine çıkanı ezdiler. Sonunuzun Felluce gibi mi olmasını mı istiyorsunuz.

– Yarından itibaren bütün gençler komiteler oluşturarak güvenliği sağlayacaklar. Güvenlik güçleri tekrar güvenliği tesis edince bu insanlar da geldikleri yere döneceklar ama bu sırada kimse size yardım etmeyecek. Yarından itibaren güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor.

– İmamlara sesleniyorum. Kuran’ı bilenler de yarın toplumumuzun değerlerlerini koruyabilmek için sokağa çıkmak zorundadır. Çünkü bir cehennem hayatı yaşanıyor.

– Benim bir sarayım yok. Elimde neyim varsa sizinle paylaşacağım. Libya petrolünün gelirleri halkla paylaşılacak.

(NTVMSNBC, Habertürk, The Guardian)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.