Manşet

‘Kaçağa bile göndermezdik’

0

Ali Sami Yen arazisindeki inşaatta çalışırken ölen 19 yaşındaki Erdoğan Polat’ın ailesi : ‘Tükiye’nin en iddialı işini yapan bir firmanın iş güvenliğinin olmaması bizce büyük eksiklik. Avukat tutacağız, ne gerekiyorsa yapacağız’

140420142054517438643

Torunlar GYO’nun Ali Sami Yen Stadı arazisinde yaptığı milyarlık rezidans inşaatında halat kopması sonucu 17. kattan düşerek ölen Erdoğan Polat’ın amcasının oğlu Vahdet Polat, Taraf muhabiri Sümeyra Tansel‘e konuştu.

Yakın zamana kadar kaçakçılıkla geçinen köyde Erdoğan’ın annesinin birşey olur korkusuyla çocuklarını “kaçak”a bile göndermediğini anlatan Kuzen Polat şunları söyledi:

‘1 inek 15 koyun dershane parasına yetmeyince çalışmaya gitti’

“Beş kardeştiler, iki kız üç erkek. Erdoğan evin küçük oğlu. Anneleri, çocuklarının mazota bile gitmelerini istemezdi. Sınırda bir şey olur diye korkuyordu. ‘Oğlum, oturun hayvancılık yapın, koyunlarımız var’ derdi. İstanbul’a gitmesini de istemedi. Ama Erdoğan okumak istiyordu. Dershaneye gidecekti. Dersane için 3 bin 200 lira para lazım. Ailenin bir ineği 15 koyunu var. Nasıl ödesin? Erdogan da ‘hem batıdaki hayatı görürüm hem de para biriktiririm’ diye İstanbul’un yolunu tuttu.”

‘Daha önce hiçbir işte çalışmamıştı’

Polat, kuzeni Erdoğan’ın daha önce hiçbir işte çalışmadığını özellikle vurguluyor.  İnşaat işçiliğini de ‘tekstile göre daha çok para kazanırım’ diye tercih etmiş. ‘Amele pazarı gibi bir yerden alıp o inşaata götürmüşler. Aylık 1400 liraya çalışıyordu. Beş buçuk aydır İstanbul’daydı.”

‘Annesine işin tehlikeli olduğunu söylemiş’

Kuzeninin nasıl bir iş yaptığını, çalışma koşullarını ailesine anlattığını söyleyen Polat, “İnşaatta çok çalıştıklarını anlatıyordu. Annesine işin tehlikeli olduğunu makine başında çalışan tekstil işçisiyle kendisi arasında iş güvenliği açısından dağlar kadar fark olduğunu söylemiş” diyor.

Şirketin elemanları Van’a geldi, aile görüşmedi

Vahdet Polat, ölümden sonra yaşananları şöyle aktarıyor; “Şimdi ailesi perişan. ‘Bizim çocuğumuzun kanı üzerinden kesinlikle para gibi bir mevzu olmayacak, hukuki yollar neyse onu yapacağız’ diyorlar. Psikolojik olarak çöküntüdeler. Cenazeyle birlikte şirketin iki üç elemanı Van’a geldi. Aileyle görüşmek istedi ama aile görüşmedi. Daha sonra tekrar geleceklerini söylediler. Tükiye’nin en iddialı işini yapan bir firmanın iş güvenliğinin olmaması bizce büyük eksiklik. Avukat tutacağız, ne gerekiyorsa yapacağız.”

‘Okumaya çok hevesliydi’

Vahdet Polat, 19 yaşındaki Erdoğan’ı, “Liseden mezun olmuştu. Üniversiteye hazırlık kitaplarını ben vermiştim. Dershane parasını biriktirip, dershaneye gidecek sonra da üniversiteyi kazanacaktı. Hukuk okumak haksızlıklara karşı çıkmak istiyordu. Sürekli okuyordu. Okumaya çok hevesliydi. Felsefe kitapları, bilim ve teknik dergileri istiyordu. Dünya klasiklerinden hemen hemen hepsini okumuştu. Yunan mitolojisini çok severdi” diye tanımlıyor.

(Taraf / Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.