KadınManşetMedya-İnternetTürkiye

Ka.Der araştırması: Ekranlardaki konukların yüzde 90’ı erkek, yüzde 10’u kadın

0

Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der), 01 Temmuz 2020 ile 01 Ocak 2021 tarihleri arasındaki altı ayda, haber odaklı yayın yapan 13 televizyon kanalında prime-time’da yayınlanan programlardaki konukların cinsiyet dağılımları inceledi.

Sonuçları kamuoyuna bir raporla duyuran Ka.Der’den yapılan açıklamada, “Konukların yüzde 90’ının erkek olduğu gözlendi” denildi.

Ekranda kadın yok

Yeditepe Üniversitesi‘nden Dr. Barış Gençer Baykan, İrem Dilara Kenan ve Cansu Malak‘ın hazırladığı rapordan öne çıkan bulgular şöyle:

  • A Haber, Bloomberg HT, CNN Türk, Haber Global, Habertürk TV, Halk TV, NTV, Tele 1, TRT Haber, TV24, TVNET, Ulusal Kanal ve Ülke TV. 184 gün içerisinde 13 televizyon kanalında toplam 2089 haber ve tartışma programı izlendi.
  • Bu programlara toplamda 6114 konuk katıldı. Programlarda en az 1 ve en fazla 7 konuk ağırlandı. Konukların yüzde 90’ı erkek (5532), yüzde 10’u kadın. (582).
  • En az kadın konuşmacıya yer veren kanal yüzde 2 ile Bloomberg HT olurken, Halk TV’deki programların konuklarının yüzde 21’i kadın.
  • Program başına düşen ortalama konuk sayısı 2.93.  2089 programın yüzde 77’sinde sadece erkek konuklar yer alırken eşit sayıda kadına ve erkeğe yer verilen programların oranı yüzde 3,6.
  • Sadece kadın konuşmacıların olduğu programlar, yüzde 2. 
  • Eşit sayıda kadın ve erkek tartışmacı yer verme oranı Tele 1 ve Halk TV kanalları için yüzde 7.  A Haber, Haber Global ve CNN Türk her 100 programlarının sadece 1’inde eşit sayıda erkek ve kadına söz verdi.
  • En çok kadın konuğa yer veren Halk TV’de bu oran yüzde 21. Diğer bir deyişle en çok kadın konuğa yer veren kanalda bile her 5 konuktan 1’i kadın 4’ü erkek.
  • Bu çalışmada mercek altına alınan 13 kanalda altı ay boyunca izlenen 2089 haber-tartışma programına katılan her 10 konuktan sadece 1’i kadın. 
  • Bu programların yüzde 77’sine sadece erkek konuklar katıldı. Eşit sayıda kadına ve erkeğe yer verilen programların oranı yüzde 3,6. 
  • Neredeyse her akşam ekranlardan evlere ulaşan siyasi, ekonomik ve sosyal yorumlarda kadınlar yok sayılıyor.

‘Kadın konuk bulamayanlara yardımcı olmaya hazırız’

“Bu sonuçları kanallarla paylaştığımızda kanallar ya duymuyor ya da kadın konuk bulamıyoruz diyorlar” diye konuşan Ka.Der Başkanı Nuray Karaoğlu şunları söyledi:

“Bu düşünce, siyasi partilerin “kadın aday arıyoruz ama bulmakta zorlanıyoruz” sözleri gibi erkek egemen zihniyetin dile dökülmüş halidir.

Oysa ki ekonomi, savunma, çevre, siyaset, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim, mühendislik gibi her alanda uzman çok kadın var. Mesele, gerçekten kanalların uzman kadın bulamaması ise, biz her siyasi partiye, her görüşe eşit mesafede duran bir örgüt olarak bu uçurumun kapanması için çözüm önerimiz şudur:

KA.DER olarak harekete geçtik, üniversite ve meslek kuruluşlarımızın katkılarıyla kadın uzman listeleri hazırlamaya başladık. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıkları her alan için bize başvurabilirler; her alanda uzman olarak çalışan, başarılı pek çok değerli kadın yorumcu için havuzumuzdan faydalanabilirler. Biz KA.DER olarak kanallara yardımcı olmaya hazırız..”

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.