Johnson hükümeti, AİHM kararlarını uygulamamak için İnsan Hakları Yasası’nı değiştirmek istiyor

Birleşik Krallık'ta Boris Johnson Hükümeti, İnsan Hakları Yasası'nda bir değişiklik yaparak, AİHM kararlarının gerekli görülmesi halinde uygulanmamasını sağlamak istiyor. Başbakan Yardımcısı Raab, değişiklikle ülkede öncelikle İngiliz yasalarının temel alındığını netleştirmek istediklerini söyledi.

Birleşik Krallık hükümeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen kararların gerekli görülmesi halinde uygulanmamasını öngören İnsan Hakları Yasası’ndaki değişiklik teklifini bugün Parlamento’ya sunacak.

Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, yasada yapılacak değişiklikle ülkede öncelikle İngiliz yasalarının temel alındığını netleştirmek istediklerini söyledi.

BBC‘nin aktardığına göre, Raab yasada yapılacak değişiklikle birlikte, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘ne (AİHS) taraf herhangi bir devlet hakkında geçici tedbir alınabilmesine olanak veren AİHM İçtüzüğü’nün 39’uncu maddesinin, iç hukukta kamu kurumlarını veya yetkililerini bağlamadığının açıkça belirtileceğini kaydetti.

İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab
Başbakan Yardımcısı Dominic Raab.

Birleşik Krallık, bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden ayrılmayacak. 

Merkezi Fransa‘nın Strasbourg kentinde olan AİHM,  geçen hafta İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın sığınmacıları sınır dışı ederek Ruanda’ya gönderilmelerini engelleyen bir tedbir kararı almıştı. Karar sonrası İngiltere’den bazı sığınmacıları Ruanda’ya götürecek uçuş iptal edilmişti.

PA Media

Boris Johnson hükümeti, İnsan Hakları Yasası’nda değişiklik yaparak, sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesinin engellenmesi gibi kararları gerekli gördüğünde uygulamama yetkisine sahip olmak istiyor.

‘Hak ihlallerinin önünü açabilir’

Tasarıya karşı çıkanlar bir çifte standart yaratıldığını ve hükümete hukuk alanında çok fazla yetki verildiğini söylüyor.

Hükümetin ilk olarak Aralık ayında açıkladığı yasa değişikliği teklifi, hukukçular tarafından da “kafa karıştırıcı ve gereksiz” bulunmuş ve eleştirilmişti.

İngiltere Hukuk Cemiyeti Başkanı Stephanie Boyce, İnsan Hakları Yasası’nda yapılması öngörülen değişikliğin ülkede insan hakları ihlallerinin önünü açabileceğini söyledi: “Bu, İngiliz hukuku için geriye doğru atılmış bir adımdır. Yetkililer, bazı hak ihlallerini kabul edilebilir olarak görmeye başlayabilir.”

‘Türkiye modeli’

AİHM istatistiklerine göre Türkiye, Rusya’dan sonra hakkında en fazla dava başvurusu olan ülke. Türkiye ayrıca hakkında en çok ifade özgürlüğü ihlaline hükmedilen Avrupa ülkesi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise beğenmediği kararlar için sık sık AİHM’e çıkışıyor, bu kararları tanımadığını söylüyor.

Erdoğan birkaç ay önce AİHM’i kastederek “Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Yok farz ediyoruz” demişti.

AKP’nin önde gelenleri ise birçok kez, AİHM kararlarının “bağlayıcı” olmadığını, ülke yasalarının ve yerel mahkemelerin verdiği kararların daha önde geldiğine ilişkin açıklamalar yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR