EnerjiManşet

Japonya’nın batısındaki reaktörlerin altında aktif fay kırığı !

0
Altında aktif fay kırığı olan Tsuraga Nükleer santrali

Tsuraga Nükleer santrali

25 Mart Çarşamba günü Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu’ndan(NDK) alınan bilgiye göre Fukui Eyaleti’nde Japan Atomic Power şirketi tarafından işletilen Tsuraga Nükleer santralinin denizin altından gelen aktif bir fay hattı üzerine kurulmuş olduğu öğrenildi. Söz konusu bilgi Fukuşima nükleer faciası sonrasında Japonya genelinde mevcut nükleer santrallerin depreme dayanıklılığının araştırılmaya başlanmasından tam 2 yıl sonra elde edilmiş oldu ki bu bulgu, Tsuraga nükleer santralinin bir daha çalıştırılmasına izin vermeyecek kadar önemli.

Santralin işletmecisine reaktörün altından geçen fay hattının aktif olduğunu gösteren  detaylı bir rapor verilmesine rağmen bir reaktör işler durumda.  Buna rağmen işletme yetkilileri bulguları yalanlayarak tam da fay hattı üzerinde olduğu önesürülen 2 no’lu reaktör ile beraber tüm reaktörlerin yeniden çalıştırılması amacıyla güvenlik testi başvurusu yapacaklarını ifade etti.

Altında aktif fay kırığı tespit edildiği için kapalı tutulan Tsuraga Nükleer santrali

Altında aktif fay kırığı olduğu tespit edilen  Tsuraga nükleer santrali

 

Aomori’de Tohoku Elektrik şirketi Higashidori Nükleer santrali

İncelemenin sonucunun santralin çalıştırılmaması yönünde olacağı beklense de, işletmecinin Nükleer Düzenleme Kurulu’nun bu raporunu geçersiz kılacak veriler paylaşabileceği senaryosuna karşılık NDK başkanı Shunichi Tanaka, inceleme tamamlandığında bilirkişi raporunun düzenleneceğini ve bu raporun fay hattının aktif olup olmadığına dair temel ve kesin değerlendirmeleri  içereceğini söyledi.

NDK, fay hattını ilk kez 2013 yılında tespit etti ve daha ileri araştırmaların yapılması gerektiğini açıkladı. Lakin santralin işletmecisi, NDK’ya çıkmasını arzu ettiği sonuca göre uygun veriler sundu. Aynı yıl NDK inceleme programı 2 numaralı reaktörün altında Urasako Fay hattının tetikleyebileceği bir başka fay kırığı daha bulunduğunu bildirdi.

1986 Çernobil faciasından sonra en korkunç nükleer felakete sebep olan 2011 Fukuşima Nükleer faciası sonrasında uygulamaya konan yeni yasa ve yönetmelikler nükleer santrallerin fay kırıkları üzerine yapılmasına izin vermiyor.

Fukuşima nükleer santralinde yaşanan bir dizi tam erime vakasından sonra inceleme programı Japonya’daki 48 nükleer reaktör için güvenlik kriterlerini uygulamaya sokmuştu. İnceleme programı yetkilileri geçen hafta Çarşamba günü de Aomori’deki Tohoku Elektrik şirketi’ne ait Higashidori Nükleer santrali civarında çok sayıda fay hattı olduğunu açıkladı. Higashidori Nükleer santralinin tamamen kapatılıp kapatılmayacağı ilerleyen süreçte bir dizi güvenlik incelemesinden sonra belli olacak.

Bir daha açılması mümkün olmayacak reaktörlerin bertarafı, hiç şüphesiz durudurulmuş olan nükleer santrallerin güvenlik standartlarına uygunlukları ispatlandığı gibi derhal tekrar açılmasını savunan Başbakan Abe’nin hiç hoşlanmadığı bir konu. Zira nükleer dışındaki tüm santrallerin ihtiyacı olan fosil yakıtların ithalat kalemleri diğer kurların karşısında değeri düşen Japon yeni sebebiyle hükümetin bilançosunu zorluyor.

Yeşil Gazete notu:

Bu haberi okuyunca iki sorunun sorulması gerekiyor:

1) 2011 Fukuşima Nükleer faciasından sonra mevcut nükleer santrallerinin kurulmuş olduğu zeminde deprem etüd-güvenlik sorgulama çalışmalarına başlayan Japonya henüz çalışmalarını neticelendirmemiş ve nükleer santrallerini tekrar işletmeye açamamışken nasıl oluyor da Sinop’a nükleer tekolojisini ihraç etme kararını alabiliyor ?

2) 1974’te yer lisansı verilen Mersin/Akkuyu Nükleer Santrali için bugünkü teknolojik altyapı kullanılarak Japonların 2011’den 2013’e kadar süren araştırmasına benzer detaylı bir fay hattı araştırmasının yapılması gerekmiyor mu?

 

(Nuclear powerdaily, Yeşil Gazete)

(Çeviri ve yorum :Pınar Demircan)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.