DünyaManşet

Japonya’daki depremde dört kişi hayatını kaybetti, birçoğu ağır 107 kişi yaralandı

0
Japonya‘nın doğusundaki Fukuşima kıyılarında dün akşam akşam meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde dört kişi yaşamını yitirdi. Tokyo bölgesinde ise iki milyondan fazla ev karanlığa gömüldü. 

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) bugün erken saatlerde Fukuşima ve Miyagi kıyıları boyunca yayınlanan düşük riskli tsunami uyarısını kaldırdı. 30 cm’lik (11 inç) tsunami dalgaları, Tokyo‘nun yaklaşık 390 km (242 mil) kuzey doğusunda yer alan Ishinomaki‘de kıyıya ulaştı. Ajans, depremin büyüklüğünü de ilk duyurduğu 7.3’ten 7.4’e yükseltti.

Depremde dört kişinin hayatını kaybettiğini ve bir çoğu ağır olmak üzere en az 107 kişinin yaralandığını duyuran Japonya başbakanı Fumio Kishida, hükümetin önümüzdeki iki ila üç gün içinde daha fazla güçlü sarsıntı olasılığına karşı yüksek alarmda olacağını söyledi. Depremin ardından bugün öğle saatlerine kadar  4.300 hanenin suları da kesildi.

 

Deprem nedeniyle hasar gören binaların yanı sıra yollar ve yer altına döşenmiş borular çatladı, caddeleri su bastı.

2011’deki 9 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan tsunamide soğutma sistemlerinin arızalanması yüzünden çevreye yaydığı yüksek radyasyon nedeniyle, bugün hala çevresindeki bazı alanların yaşanmaz halde olduğu Fukushima Daiichi nükleer santralini işleten Tokyo Electrik Şirketi, sahada herhangi bir anormallik bulunamadığını söyledi.

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu da santraldeki 5 No’lu reaktörün türbin binasında bir yangın alarmının çaldığını, ancak gerçek bir yangın olmadığını söyledi. Fukuşima Daini‘deki dört reaktörden ikisindeki kullanılmış yakıt soğutma havuzu için su pompaları ise  kısa süreliğine durdu, ancak daha sonra yeniden çalıştırıldı. 2011 tsunamisinden kurtulan Fukushima Daini,  hizmet dışı bırakılmaya hazırlanıyor.

Deprem saat  23.36’da denizin 60 km (36 mil) altında meydana gelmişti.

Tohoku Electric Power Co‘ya göre, Tokyo bölgesi de dahil olmak üzere 14 ilde 2,2 milyondan fazla ev geçici olarak elektriksiz kaldı, ancak en sert etkilenen Fukushima ve Miyagi illerindeki bazı evler dışında sabaha kadar çoğu yerde elektrik yeniden sağlandı.

Bir Tohoku Shinkansen ekspres treni de deprem nedeniyle Fukushima ile Miyagi arasında kısmen raydan çıktı, ancak yaralanan olmadı.

Japon yetkililer, hükümetin hasarın boyutunu değerlendirdiğini ve kurtarma ve yardım operasyonları için elinden gelenin en iyisini yapmaya söz verdiğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.