Japonya’da su altı yanardağı patladı, yeni bir ada doğdu

100 metre çapında ve 20 metre yüksekliğindeki adanın kalıcı olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Japonya’da deniz altı yanardağının patlaması sonucu başkent Tokyo’ya 200 kilometre uzaklıkta yeni bir ada oluştu. 100 metre çapında ve 20 metre yüksekliğindeki adanın kalıcı olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Pasifik’in batısında Japonya’ya bağlı Ogasawa ada zincirine eklenen yeni adanın oluşumu geçen ay birkaç dakikada bir gerçekleşen volkanik patlamalarla başladı. Ada üzerinde keşif uçuşu yapan Japonya Meteoroloji Enstitüsü’ne ait helikopterin çektiği görüntülerde yoğun duman ve bir-iki dakikada bir gerçekleşen patlamalar eşliğinde 50 metre yukarıya çıkan lavlar gözlemleniyor.

https://twitter.com/latestinspace/status/1723123875381452813

Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Fukaşi Maeno, bölgede geçen temmuz ayından bu yana volkanik aktivite yaşandığını belirterek,  ada üzerinde yaptığı gözlemlerde patlamayla havaya fırlayan kayalar ve denizde yüzen kahverengi ponza taşları gördüğünü söyledi.

Yeni adanın altındaki yanardağın patlamaya devam etmesi durumunda adanın boyutlarının genişleyebileceği düşünülüyor.

Kalıcı olabilir

Japonya’da uzmanlar zaman zaman adaların yok olduğuna da tanık oluyorlar. Kuzeyde Hokkaido adasının 500 metre uzağındaki Esanbe Hanakita Kojima adasının 2018 yılında sessiz sedasız yok olduğu ortaya çıkmıştı.

Tokyo Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsünden Prof. Setsuya Nakada, adanın halihazırda lavlarla kaplı kısımlarının ‘sonsuza kadar’ kalabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR