Dünyaİklim KriziManşet

Japonya’da ‘şimdiye kadarki en şiddetli yağmur’ ölümcül sellere neden oldu

0

Japonya‘nın güneybatısında gerçekleşen “şimdiye kadarki en şiddetli yağmur” sel ve toprak kaymalarına neden oldu. Altı kişi hayatını kaybederken üç kişi kayboldu.

Japonya meteoroloji ajansı, ülkenin dört ana adasından biri olan Kyushu‘da yaşayan vatandaşları, şiddetli yağışlardan sonra dağlık bölgelerde yaygın bir tehlike olan olası heyelanlar için tetikte olmaları konusunda uyardı.

Ancak ajans bugün (11 Temmuz) adanın 1,7 milyondan fazla insanın yaşadığı kuzey kesimleri için şiddetli yağmur uyarısında bulundu.

Fotoğraf: AFP

‘Bu, bölgede şimdiye kadar gerçekleşen en şiddetli yağmur’

Guardian‘dan Justin Mccury‘nin aktardığına göre; son yıllarda alışılmadık derecede şiddetli yağmur ve güçlü tayfunların vurduğu Japonya, iklim krizine karşı savunmasız olduğu konusunda korkuları artırıyor.

Ülkenin meteoroloji ajansından Satoshi Sugimoto, yağmurun “Bu, bölgede şimdiye kadar gerçekleşen en şiddetli yağmur” olduğunu belirtiyor. Sugimoto, hayatların tehlikede olduğu ve güvenlik ihtiyacının bulunduğu bir durumda olduklarını belirtiyor.

Fotoğraf: AP

Nehirlerin taşmasına, hızlı tren hizmetlerinin kesintiye uğramasına neden olan şiddetli yağmurla birlikte yollarda aksama ve su kaynaklarında da kesinti gerçekleşti.

Kabine baş sekreteri Hirokazu Matsuno, gazetecilere verdiği demeçte, “Birkaç nehrin taştığına ve ülkenin çeşitli yerlerinde toprak kaymaların meydana geldiğine dair ihbarlar aldık” dedi.

Fukuoka’da ise 77 yaşındaki bir kadının eşiyle birlikte çamura batmış evlerinin içinde mahsur kaldıktan sonra öldüğü doğrulandı, yerel makamlar kadının eşinin hayatta kaldığını söyledi.

Taşan nehir sularının içerisinde kalan aracıyla sürüklenen bir vatandaş da dahil olmak üzere üç Fukuoka sakini de hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AFP

Meteoroloji ajansı, dün (10 Temmuz) Kurume’de 24 saatte 402,5 mm yağış düştüğünü bildirdi. Bu bölgede kaydedilen en yüksek yağış miktarı olarak kayıtlara geçti.

Şehirde gerçekleşen heyelandan yedi ev etkilendi. 21 kişi heyelanın altında kaldı. Ancak altısı kaçmayı başarabildi. Dokuz kişi ise çalışmalar sonucunda kurtarıldı. Beş kişi için ise kurtarma çalışmaları sürdü. Fakat 70 yaşındaki bir vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı.

Yomiuri Shimbun gazetesi ve kamu yayıncısı NHK’nin aktardığına göre, başka bir vatandaşın cesedi taşmış bir nehrin yakınındaki pirinç tarlalarının yanında bulundu.

‘Çok korkunçtu’

Kurume yakınlarındaki bir kasabada oturan 62 yaşındaki Takashi Onizuka, o anları şöyle anlattı:

“Yağmur ve şiddetli rüzgar çok ama çok şiddetliydi ve şimşek çaktı. Çok korkunçtu.”

Tokyo bugün (11 Temmuz) kavurucu sıcaklar yaşarken, ülkenin diğer bölgeleri yıllık yağış mevsimin yükünü taşıyor.

Bilim insanları, küresel ısınmanın Japonya’da şiddetli yağmur riskini artırdığını söylüyor. Meteoroloji ajansı, kuzey Kyushu‘nun bazı bölgelerinde bir haftadan uzun süredir yağmur yağdığını bildiriyor.

Fotoğraf: AFP

Sel riski devam ediyor

Asakura kentindeki yetkililer, yağmurun zirve yaptığına inandıklarını belirtiyor ancak yine de sel riskinin devam ettiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Yerel bir yetkili olan Takaaki Harano da “Nehirlerdeki su seviyeleri yükseliyor, bu nedenle taşma olasılığına karşı tetikteyiz” diyor.

Pek çok evin, tepelerin ve dağların eteğindeki düz arazilere inşa edildiği Japonya’da heyelanlar ciddi bir risk oluşturuyor.

2021’de kaplıca beldesi Atami‘de meydana gelen toprak kayması nedeniyle 27 kişi hayatını kaybetmişti.

2018’de, yağmur sezonu sırasında batı Japonya’da sel ve toprak kaymaları 200’den fazla insanın ölümüne neden oldu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.