DünyaHayvan HaklarıManşetVideo

Japonya’da on binlerce balık kıyıya vurdu

0
Fotoğraf: NHK News

Japonya’da dün (7 Aralık sabahı) Hokkaido’nun üçüncü büyük kenti Hakodate’de çok sayıda sardalya ve farklı türden balığın kıyıya vurduğu görüldü. Balıkların neden öldüğü ve karaya vurduğu ise henüz bilinmiyor. Yerel yönetimler bu kadar çok sayıda ölü balıkla ne yapılacağını tartışıyor.

7 Aralık günü sabah saat 8.00 sularında bir vatandaş polise Hakodate, Hama-machi‘de kıyıya çok sayıda balığın vurduğunu bildirdi.

İhbarın ardından olay yerine giden yetkililer, 7 Aralık günü öğleden hemen önce yaklaşık 1 km’lik bir alanda kıyıya vurmuş aralarında sardalyaların da bulunduğu çok sayıda balıkla karşılaştı.

Yerel Toi Balıkçılık Kooperatifi’ne göre, geçmişte de karaya çok sayıda balık vurduğu görülmüştü, ancak bu kadar büyük bir miktarda balığın ölmesinin alışılmadık bir durum olduğu belirtildi.

Japonya Devlet Televizyonu NHK’nin aktardığına göre; bölgeyi ziyaret eden 80 yaşlarında bir vatandaş bu kadar çok sayıda balığın ölümüne ilişkin şaşkınlığını dile getirdi.

Hokkaido’lu yetkililere göre; çok sayıda ölü balığın ayrışma süreci denizdeki oksijen konsantrasyonunu azaltabilir ve muhtemelen deniz yaşamını etkileyebilir.

Öte yandan yerel yönetimlerin bu kadar çok sayıda hayatını kaybetmiş balıkla ne yapılacağını tartıştığı ve çözüm üretmeye çalıştığı belirtiliyor.

Uzman: Ekosistem üzerinde önemli bir etkisi yok

Deniz canlılarının davranışları konusunda uzman olan Hokkaido Üniversitesi’nden Doçent Mitsuhiro Nakaya, sahile vuran çok sayıda balıkla ilgili olarak şunları söyledi:

“Doğu Hokkaido’da deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle birlikte, balık sürüleri doğudan güney Hokkaido’ya indi. Bu balıklar, yunuslar ve orkinoslar gibi yırtıcı hayvanlar tarafından kovalanmış ve bu hayvanlar da kaçarak sahile vurmuştur. Çok sayıda balık sahile vurmuş olsa da, muhtemelen ekosistem üzerinde bir bütün olarak önemli bir etkisi yoktur.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.