UlaşımEnerjiManşet

Japonya’da hidrojenle çalışan, karbon salmayan ilk tren martta test sürüşlerine başlıyor

0

Japonya’nın sıfır karbondioksit emisyonuna sahip hidrojenle çalışan ilk treninin tanıtımı yapıldı.

East Japan Railway (JR East) firması, Toyota ve Hitachi işbirliğiyle üretilen Hybari treni, çatısındaki tanklarda muhafaza ettiği hidrojenin havadaki oksijenle reaksiyona girmesi sonucu elektrik üretiyor. Saatte 100 kilometre hıza ulaşabilen trenin marttan itibaren test sürüşlerine girmesi, 2030’da piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Japon firma, sıfır karbondioksit emisyonlu yeni modeli, halihazırda kullandığı dizel taşıtların yerine kullanmayı planlıyor.

Yaklaşık 4 milyar yen (34.8 milyon $) maliyetle geliştirilen Hybari, 100 km/s azami hıza sahip ve tek bir yüksek basınçlı hidrojen dolumu ile 140 km’ye kadar seyahat edebiliyor.

Yolcu taşıtları ve otobüsler kullanımda

Kamyonlar ve diğer ulaşım türleri ile karşılaştırıldığında, demiryolları büyük bir kirlilik kaynağı değil ve Japonya’daki ulaşım sektörünün emisyonlarının sadece yaklaşık %4’ünü oluşturuyor. Ancak JR East, yaklaşık 440 dizel otomobille birlikte onların de değiştirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyor.

Ülkede hidrojenle çalışan yolcu taşıt ve otobüsleri hizmet verebilirken, ilgili kanun, trenlerin bu yakıtı kullanabilmesine izin vermiyor. Firma, üretilen prototipe yönelik gerekli kanuni muafiyetlerin sağlanması için çaba sarf edecek.

Dünyada ilk hidrojen yakıt hücreli tren hizmetini ise 2018’de Almanya başlatmıştı. Alman Siemens firması, Deutsche Bahn ile birlikte 2024’te hidrojenle çalışan treni test etmeyi planlıyor.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.