Japonya Meteoroloji Ajansı, 2023 yazında, kayıtların başlamasından bu yana ülkede son 125 yıldır kaydedilen en yüksek ortalama sıcaklıklarını yaşandığını açıkladı.
Aşırı sıcaklar, belirli bölgede değil, ülkenin neredeyse her tarafında; kuzey, doğu ve batı Japonya’da kaydedildi. Japonya’da ortalama sıcaklıklar bundan önce 1898’de bu denli yüksek seviyelerde yaşanmıştı.
Ajans, hazirandan ağustosa kadar ülke çapında 15 noktada yapılan ölçümlere göre ortalama sıcaklık sapmasının +1,76C olduğunu söyledi. Böylece 2010’daki +1,08C’lik önceki rekor da kırılmış oldu.
16 Temmuz ile 23 Ağustos tarihleri arasında Japonya genelindeki 915 izleme noktasından 106’sında da maksimum sıcaklık rekorlarının kırıldığı belirtildi. Meteroloji Ajansı, yüksek sıcaklıklar sonbaharın başlangıcına kadar devam ettiğini ve Sapporo şehrinde “aşırı sıcak günler” kaydedildiğini bildirdi.
Ağustos ayının başlarında ise Fukushima Eyaleti’nde sıcaklıkların 40C’ye ulaşmasıyla yılın en sıcak gününü kayıtlara geçti.
‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
‣ And Dağları’nda kış ortasında sıcak dalgası
‣ İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor
‣ Aşırı sıcaklarla boğuşan Portekiz’de orman yangınları sürüyor: Binlerce kişi tahliye edildi
‣ Dünya nüfusunun yüzde 80’i temmuzda aşırı sıcaklıklara maruz kaldı
Ulusal Çevre Araştırmaları Enstitüsü İklim Değişikliği Uyum Merkezi direktör yardımcısı Yasuaki Hijioka, AP’ye “İklim değişikliğinden kaynaklanan riskler tam önümüzde. Prensip olarak bir selden kaçmayı deneyebilirsiniz. Ancak ısı o kadar geniş bir alanı etkiliyor ki kaçış neredeyse yok. Herkes etkileniyor” dedi.
Hindistan’da da rekorlar
Bu arada Hindistan’daki hava durumu ajansı da Ağustos 2023’teki ortalama ve maksimum sıcaklıkların “1901’den bu yana en yüksek sıcaklık rekoru” olduğunu açıkladı.
Ülkedeki sıcak dalgalarının nedeni önemli ölçüde büyük yağışların eksikliği zayıf muson koşulları olarak gösteriliyor.