Dünyaİklim KriziManşet

Japonya’da aşırı sıcaklar yüzünden bir haftada 23 kişi yaşamını yitirdi

0

Yangın ve Afet İdare Ajansı, 19-25 Temmuz haftasında Japonya’da sıcak çarpması sebebiyle 8 bin 122 kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Yapılan açıklamada hastaneye kaldırılanlardan 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 binden fazlasının durumunun ise ciddiyetini koruduğunu açıkladı.

Yarısından fazlası 65 yaş üzeri

AA’nın haberine göre hastaneye kaldırılanların yarısından fazlası 65 yaş üstü, 2 bin 627’si 18-64 yaş arası, 800’ünün de 17 yaş ve altı olarak kaydedildi.

Uzmanlar, sıcaklığın 28 dereceye ya da nem oranın yüzde 70’e ulaşması durumunda havalandırma cihazlarının çalıştırılmasını tavsiye ediyor.

Daha da artacak

Bilim insanları uzun yıllardır iklim değişikliğinin afetleri şiddetlendireceği ve daha sık hale getireceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan ve Kanada’da da en az 486 kişinin yaşamını yitirmesine ve orman yangınlarına sebep olan sıcak dalgası da iklim değişikliğinin doğrudan bir etkisi.

Önde gelen iklim bilimcilerinden meydana gelen uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştirilen ilişkilendirme analiziABD ve Kanada‘nın bazı bölgelerinde tarihte görülmemiş ölçekte yaşanan sıcak dalgalarının, insan faaliyetleri sonucu meydana gelen iklim değişikliği olmasa gerçekleşemeyeceğini ortaya koymuştu.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre iklim krizi nedeniyle gelecek 30 yılda rekor kıran sıcak dalgaları son 30 yıla kıyasla 2 ile 7 kat arası daha sık görülecek.

Halihazırdaki sera gazı salımı eğilimi devam ederse, 2050 sonrasında rekor kıran sıcak dalgalarına 3 ile 21 kat fazla sıklıkla maruz kalınacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.