EnerjiManşet

Japonya’da bir reaktör açıldı, nükleer karşıtı gösteriler büyüyor

0
Ohi nükleer santrali önünde dün yapılan gösterilerden

Ohi nükleer santrali önünde dün yapılan gösterilerden

Japonya’da antinükleer protestolar büyüyor.

Geçen yıl 11 Mart’ta yaşanan Fukuşima nükleer kazasının ardından açık bulunan 50 nükleer reaktörün tamamının kapatıldığı ülkede, ilk kez kapatılan reaktörlerden birinin yeniden işletmeye alınması üzerine nükleer karşıtları yaygın gösteriler başlattı.

İlk olarak Ohi nükleer santralının 3 nolu reaktörü açıldı, 4 nolu reaktörün de yakında açılacağı açıklandı. Reaktörün tekrar çalıştırılacağı haberi üzerine nükleer karşıtları hem Başbakan Yoshihiko Noda’nın ofisinin, hem de nükleer santralin önünde protesto gösterileri yapıyorlar.

Geçen Cuma Başbakan Noda'nın Tokyo'daki ofisinin önünde binlerce kişi toplandı

Göstericiler diğer reaktörlerin de birbiri ardından açılabileceğini, oysa Fukushima gibi bir felaket yaşamış olan Japonya’nın nükleersiz kalması gerektiğini söylüyorlar.

Ülkedeki nükleer karşıtı gösteriler Başbakan Noda’nın reaktörlerin açılacağını söylemesinin ardından tekrar canlanmıştı. Her hafta Cuma günü başkent Tokyo’daki Başbakanlık ofisinin önünde gösteriler sürerken, önceki Cuma günü yapılan mitinge 180 bin kişinin katıldığı bildirildi. Bir önceki Cuma katılımcı sayısı 45 bin kişiydi.

Protestoların önde gelen isimleri arasında bulunan Nobel ödüllü yazar Kenzaburo Oe‘nin başlattığı imza kampanyasında bugüne dek 7,5 milyon kişi nükleer reaktöelerin kapatılması ve bir daha açıklmaması için imza verdi.

MY Sinchew ve The Guardian’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.