İklim KriziManşet

Japonya hükümetinden yetersiz iklim kararı

0
Fukuşima nükleer kazası ardından emisyonlarının %40'ından sorumlu elektrik altyapısında fosil yakıtlara yönelen Japonya, şimdi yenilenebilirlere yönelmeli ve tüketimini sorgulamalı.

Ülkenin önde gelen ajanslarına göere, dünyanın beşinci büyük karbon salım rakamlarından sorumlu Japonya, daha önceki vaadlerinin aksine bir açıklama ile sera gazlarında 2030 yılına kadar 2013 seviyesinin %20’sinin üzerinde bir indirime gideceğini açıklamaya hazırlanıyor.  Hükümet kaynaklarına işaret eden ajanslar, hükümetin, Fukuşima nükleer kazası ardından ortaya çıkan “özel koşullar”ı gerekçe göstermesini bekliyor. Muhafazakâr ve ekonomik büyüme odaklı Abe hükümeti sözcüsü, bundan bir yıl önce, Kyoto anlaşması çerçevesinde önceki hükümetlerce yapılan vaadleri “temelsiz” olarak nitelemişti.
Fukuşima’da yaşanan üçlü nükleer kaza ve felâket ardından tüm nükleer santrallerini testler ve bakım için kapatan ve kamu itirâzı ve güvenlik kaygıları karşısında tekrâr devreye alamayan ülke, yükselişte olan yenilenebilir kullanımına rağmen hâl-i hazırda elektrik ihtiyacının %90ını fosil yakıtlardan elde ediyor, bu sebepten emisyonları düşüşte değil yükselişte.

Fukuşima nükleer kazası ardından emisyonlarının %40'ından sorumlu elektrik altyapısında fosil yakıtlara yönelen Japonya, şimdi yenilenebilirlere yönelmeli ve tüketimini sorgulamalı.

Fukuşima nükleer kazası ardından emisyonlarının %40’ından sorumlu elektrik altyapısında fosil yakıtlara yönelen Japonya, şimdi yenilenebilirlere yönelmeli ve tüketimini sorgulamalı.

Japonya’nın beklenen ulusal olarak belirlenmiş katkı niyeti (INDC), 2030’a kadar 2005 seviyeleri üzerinden %20 indirimi, daha önceki gerçekçi vaad 1990 seviyeleri üzerinden %25 indirime kıyasla büyük bir geri adım. Bu hedef (1990 seviyelerinin üzerinden %8’e denk), 2030’a kadar 1990 seviyeleri üzerinden %40 indirim vaad eden AB, ve 2020’ye kadar 2005 seviyeleri üzerinden %26-28 indirim (1990 seviyelerinin üzerinden %22.3-%24.1) hedefleyen ABD‘yle kıyaslandığında, ayni zamanda endüstriel ve tarihi sorumluluğa sahip bir ekonomi için bir çelişki. Japan Times gazetesi de yayınladığı başyazıda hükümeti mevcut sosyal ve ekonomik yapının değişmeyeceği konusunda inatçı olmakla suçladı ve diğer ileri ekonomilerin yaptığı gibi ekonomik büyüme sağlarken düşük karbon-yoğun bir yapıya dönüşşmenin yolunu bulmaya davet etti.
Aralık ayında Paris’te yapılacak ve iklim değişikliğini 2ºC ile kısıtlı tutma şansını artırmak için tarihi bir anlaşma hedefleyen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21. Taraflar Konferansı (COP21) iklim zirvesi öncesinde Türkiye ise henüz bir hedef açıklamış değil.

 

Düzeltme notu: Bu yazının ilk hâlinde bir hesap hatası sonucu Japonya’nın vaadi 1990 emisyonlarının%15,3 altına tekabül eder olarak verilmişti. Gerçek oran %8 olarak düzeltildi. (13 Nisan 2015, 14:38)

 

(Yeşil Gazete, BBC, Japan Times, Ajanslar)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.