EnerjiManşet

Japonya’da nükleere karşı “Gelecek Partisi”

0

Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan radyasyon sızıntısı sonucu Japonya’da yükselen nükleer karşıtı hava en sonunda partiye dönüştü. Üç küçük parti bir araya gelerek Gelecek Partisi’ni kurarken, nükleer enerjiden 10 yıl içinde kurtulmayı vaat etti.

Partiye, Japonya’nın güneyinde yer alan Shiga adlı eyaletin valisi Yukiko Koda başkanlık ediyor. Çok sayıda eski reaktörün olduğu Biva Gölü’nün yakınında basın toplantısı da düzenleyen Kada, “Oy verecek parti bulamayan Japonlar için yeni bir parti kuruyoruz.” dedi. Nükleer enerjiden de artık vazgeçmeleri gerektiğini savunan Kada, bunun için 10 yıla ihtiyaç olduğunu savundu. İktidardaki Demokrasi Partisi de 2030’lu yıllarda nükleer enerjiye son verme vaadinde bulunuyor. 16 Aralık’ta yapılacak erken genel seçimlerle iktidara gelmesi beklenen Liberal Demokrat Partisi ise bu vaatleri “sorumsuzca ve gerçek dışı” olarak yorumluyor.

Japonya’nın geçen yıl yaşadığı tsunamide büyük zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali hasar görmüş ve santralden radyasyon sızıntısı yaşanmıştı. Bu afet sonrası ülkede nükleer karşıtlığı yükselişe geçmişti. Başbakanlık önünde gösteriler yapılırken, Başbakan Yoşihiko Noda, göstericilerin temsilcileriyle de bir araya gelmişti. Bunun ardından hükümet, 2030 yılında nükleer enerjiye son verme kararını açıklamıştı. Ancak lobilerden gelen baskılar sonrası, hükümet bu hedefinde yumuşamaya gitmişti.

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.