EkolojiManşet

İzmir Körfezi’nde alarm: İlk kez müsilaj ve mikro algler bir arada görüldü

0

Havaların ısınmasıyla birlikte İzmir Körfezi‘nde deniz yüzeyinde koyu renkli, kabarcıklı oluşumlar gözlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu oluşumların kirliliğe bağlı plankton patlamaları, kızıl renkli red tide (müsilaj) ve makro alglerden kaynaklandığını söyledi.

1978 yılından beri körfezde çalıştığını, ancak ilk kez bu durumla karşılaştığını söyleyen Prof. Dr. Yaşar, şunları anlattı:

“Çok kirli olduğu halleri de bilirim ama 2000 yılına kadar mavileşen körfez, 2000 yılından sonra geriye dönüş yaptı. Çok da sert bir dönüş oldu. Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor. Narlıdere‘den itibaren her yerde balık ölümleri, red tide’lar, deniz marulu patlamaları görünür hale geldi. Bunun tek bir nedeni var; körfez çok ağır hasta. Komaya giriyor diyebilirim. Balık ölümleri de bunu gösteriyor. Müsilaj ve red tide aynı şeydir. Hepsi plankton patlamasıdır.”

İzmir Körfezi’nde yoğun kirlilik: Kıyılar ve deniz içi marul tarlasına dönüştü

‘Bir santim bile görüş mesafesi yok’

Yaşar’ın verdiği bilgilere göre, “Her bir litre deniz suyunda yaklaşık olarak 1 milyon plankton yaşıyor. Bahar aylarına gelindiğinde havanın ısınmasıyla beraber kirlilik de varsa; bunların sayısı 2 milyonlara çıkıyor ve oksijen yetmediği için ölüyorlar. Kırmızı olarak görülen oluşumlar da o canlıların ölüleri. Müsilajda ise türler farklı;  beyaz, kahverengi ve gri olabiliyor.”

Uluabat Gölü’nde alg patlaması: Nedeni insan faaliyetleri ve küresel ısınma
Marmara Denizi’nde alg patlaması: Erdek sahilleri kahverengiye büründü
İzmit Körfezi alg patlaması nedeniyle kahverengiye büründü

Prof. Yaşar, kesin ve net bir şey var ki; körfezimiz çok kirli. Zaten kokuyor da. 1 santim bile görüş mesafesi yok” dedi.

Plankton patlamaları kronikleşti

İzmir Körfezi’nde 1954 yılında ilk kez iç körfezde plankton patlaması gerçekleştiğini aktaran Prof. Dr. Yaşar, şu ifadeleri kullandı:

“Bugünkü “red tide” dediğimiz olay gerçekleşti ve binlerce balık öldü. 80’li yıllarda Büyük Kanal Projesi devreye girdiği için körfez masmaviydi. Bizler de bilim insanları olarak her mevsim adım adım körfezi izliyorduk. 2005 yılından sonra Piriştina‘nın ardından onun gösterdiği özeni diğer başkanlar göstermedi. Körfez geriye döndü. 2010’lu yıllara geldiğimizde kirlilik nedeniyle deniz marulları patlamaya başladı. Sonra bu durum kronikleşti.

Son 6-7 yıldır düzenli olarak patlamaya başladı. Maalesef bu yıl uzun yıllardan sonra red tide ile tanıştık. Red tide ile tanışınca balık ölümleriyle de tanışmış olduk. Geçen haftadan beri İnciraltı sahilinde balık ölümleri gözlemliyoruz. Hala körfezi foseptik olarak kullanıyoruz. Hala derelerden arıtılmamış suların körfeze gelmesine izin veriyoruz. İzmir Körfezi, dünyada ekonomik potansiyel açısından en önemli körfezlerin başında geliyor. Ama bu potansiyelin değere çevrilmesi için yapılması gereken ilk körfezin temizlenmesi.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.