Doğa MücadelesiManşet

İzmir’den ortak ses, “Radyoaktif atık yüklü tanker Kuito derhal gönderilsin”

0

Radyoatık yüklü tankerin İzmir Aliağa’da zincirlemesine tepki gösteren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aliağa Çevre Platformu, Foça Çevre ve Kültür Platformu, Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi (TGSÖG) temsilcileri ile HDP İzmir İl Eş Başkanları Cavit Uğur ve Mizgin Irgat, Türk Tabipleri Birliği İzmir Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi.

14

Toplantıda konuşan EGEÇEP üyesi kimya mühendisi Ertuğrul Barka, Kuito adlı tankerin radyoaktif atık içeren maddeler içerdiğini belirterek, gemi söküm patronlarının derneği olarak nitelendirdiği Gemisander’in tankerin yasal izinlerinin alındığını ileri süren açıklamasına yanıt verdi.

Gemisander’in açıklamasında, radyoaktif ve tehlikeli atık analizlerinin yapıldığı bilgisi, uzman akredite şirketinden rapor alınıp alınmadığı, alındı ise sonuçları ve esas alınan uluslararası değerlerin belirtilmediğini hatırlatan Barka, bu bilgilerin kamuoyu ile acilen paylaşılması gerektiğini söyledi. Barka, tankerin yaşam alanı savunucularının tüm uyarılarına rağmen Aliağa’da demirlediğini belirterek, “Geminin radyoaktivite, asbest, diğer tehlikeli ve tehlikesiz atık içerip içermediğinin bağımsız akredite bir kurum tarafından tespit edilerek raporla saptanması için yetkililerin derhal gerekli girişimlerde bulunmasını istiyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere İzmir Valiliği’ni de göreve çağırdıklarını belirten Barka, tanker ile ilgili olarak dün bu kurumlara yaptıkları başvuruların ihbar olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Barka, tehlikeli atık ticaretine göz yumanları deşifre etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Av. Arif Ali Cangı ise Türkiye’nin tehlikeli atık taşıma konusunda uluslar arası anlaşmalara imza attığını ve bu tankerin Türkiye’ye girişine izin veren herkesin bu işten sorumlu olduğunu ve kamu görevlilerin suç işlediğini söyledi. Cangı, Kuito’nun derhal geri gönderilmesi gerektiğini vurguladı. HDP İzmir İl Eş Başkanı Mizgin Irgat ise, Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer alan ekolojik yıkımların AKP hükümetinin politikalarının bir sonucu olduğunu kaydetti

(Dicle Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.