İzmir’de Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri, İzmir-Aydın sınırındaki bölgede, zeytinlik ve meyve bahçelerinin yanı başına jeotermal enerji santrali (JES) kurmak için bir kez daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.
İlk iki başvurusu mahkemeden, üçüncü başvurusu ise bakanlıktan dönen şirket, koordinat değişikliklerine giderek bir kez daha ÇED başvurusu yaptı.
Tarım ve orman alanı
Bakanlığın dördüncü kez başlattığı ÇED sürecine göre şirket, İzmir’in Selçuk ve Aydın’ın Germencik ilçesinde altı ÇED alanında dokuz sondaj kuyusu açmayı planlıyor.
ÇED sahası, orman ve tarım alanları bölgesinde kalıyor. Sondaj noktaları aynı zamanda Büyük Menderes Nehri Havzası içerisinde yer alıyor.
Projenin değeri yaklaşık 54 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Proje kapsamında açılacak dokuz kuyu için yapılacak derin sondajların her biri azami 2000 metre derinlikte planlanıyor. Bu kapsamda dokuz adet kuyunun birim sondaj süresinin maksimum 18 ay olacağı öngörülüyor. Arama çalışmaları ardından kaynağa rastlanılması halinde kaynağın kullanım amacı sondaj işlemi tamamlandıktan sonra ulaşılacak bilgilere göre kesinlik kazanacak.
Şirket, proje tanıtım dosyasında ÇED sahalarının etrafında zeytinlik olduğunu inkar ediyor ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması’na göre sondaj noktalarının çevresinde zeytinlikler ve ayrıca incir ile mandalina bahçeleri yer alıyor.
Sondaj noktaları en yakın köye de 585 metre mesafede.
Köylüler: Yine müdahale edeceğiz
Havutçulu Köyü’nün eski muhtarı, çiftçi Remzi Eryılmaz ana geçim kaynaklarından birinin zeytinlikler olduğunu ifade etti:
“İlk başvuru yapıldığında bilgimiz yoktu. Çevre ilçelerdeki örnekleri inceledik. O bölgenin halkıyla birebir görüştüğümüzde zeytin ve incir ağaçlarını kuruttuğunu, yeraltı sularını ve havayı zehirlediğini anlattılar. Biz de buna belediyemiz ve çevre dernekleriyle karşı çıktı. ÇED toplantılarını yaptırmadık, eylem yaptık. Mahkemeye taşıdık ve iptal ettirdik. Şimdi de köylü olarak yine konuşacağız ve karar vereceğiz. Gerekirse yine müdahele ederiz.”
İzmir Orhanlı Köyü’nde JES protestosu: İptal edilene kadar haklarımızı savunacağız
İzmir Orhanlı Köyü’nde JES ısrarı: Beş dava kazanan köylüler altıncı davayı açtı
JES, hava ve su kirliliği, maden kıskacında can çekişen bir tarım kenti: Aydın
Ne olmuştu?
Rama Enerji Şirketi ilk olarak 2020’de dört adet sondaj için başvuru yapmış ve ‘ÇED olumlu’ kararı almıştı. Halkın başvurusu üzerine İzmir 5. İdare Mahkemesi ise ‘ÇED olumlu’ kararını iptal etti, Danıştay da kararı onadı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin projenin tarım arazilerine ve zeytinliklere zarar vereceği tespitini gerekçe gösterdi.
Havutçulu Köyü’nde düzenlenmek istenen ÇED toplantısı yöre halkının ve yaşam savunucuların tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. İkinci başvuru da mahkeme tarafından iptal edildi. Şirket daha sonra sondaj noktalarında revizyona giderek bakanlığa üçüncü kez başvuruda bulundu ancak Bakanlık, bu talebi reddetti.