İzlem Vicdani Ret Özel Sayısı çıkardı

İnsan Hakları Ortak Platformu‘nun elektronik haber bülteni İzlem’in “AİHM’de Tarihi Karar” başlıklı vicdani ret özel sayısında, Bayatyan – Ermenistan kararı ve yorumları, kararın Türkiye’ye yansımalarını içeren çeşitli yazılar bulmak mümkün.

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) elektronik haber bülteni İzlem, vicdani ret konusunda “AİHM’de Tarihi Karar” başlığıyla özel bir sayı yaptı.

İzlem, bu konuda özel sayı yapma nedenini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) şimdiye dek sessiz durduğu bir konuda adım atması ve yeni bir içtihat yaratarak askerlik hizmetini bağlı bulundukları din nedeniyle reddeden kişilerin, artık zorla askere gönderilmesinin önünü kesmesi olarak açıklıyor.

İHOP, Türkiye’nin en kısa zamanda vicdani ret hakkını tanımasını ve  şu anda özgürlüğünden yoksun bırakılan Barış Görmez ve İnan Süver’in bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor.

Platform, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından yapılan, AİHM’in Osman Murat Ülke davasında verdiği kararının Türkiye tarafından uygulanmasına ilişkin son uyarsının da bir an evvel hükümet tarafından yaşama geçirilmesini istiyor.

İzlem Vicdani Ret Özel Sayısında AİHM’in vicdani ret bağlamında verdiği Bayatyan – Ermenistan davası kararının İHOP tarafından Türkçeye çevrilmiş özet hali mevcut. Mahkemenin eski üyelerinden Rıza Türmen ve vicdani ret üzerine çalışan öğretim üyesi Ertuğrul Cenk Gürcan kararla ilgili görüşlerinin yer aldığı sayıda, Dilan Mızrak‘ın vicdani ret kavramının kapsamını anlattığı yazısı var.

Avukat Hüsnü Öndül, Türk Ceza Kanunu’nun 318. maddesine değinerek, Türkiye’de vicdani reddini açıklayan kişilerle ilgili işletilen hukuki süreçleri anlattığı sayıda,  Türkiye’de vicdani ret hakkını kullanan ve bu nedenle işkence, özgürlüğünden yoksun bırakılma dahil olmak üzere ağır mağduriyetler yaşamış olan ve halen yaşamakta olan bazı vicdani retçilerin savunusunu yapan avukat Senem Doğanoğlu‘nun da görüşleri mevcut.

Son olarak Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Merkezinden Yrd. Doç.Dr Kerem Altıparmak‘ın, AİHM’in Bayatyan kararının Türkiye’nin iç hukuku bakımından ne anlama geldiğine ilişkin yorumunu bu sayıda okumak mümkün.

* İzlem’in vicdani ret özel sayısına ulaşmak için tıklayınız.

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR