Sivil Toplum

İHOP’tan yeni Diyalog ve yeni çeviriler

0

İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), İnsan Hakları İçin Diyalog’un 8. sayısını yayımladı. İHOP, 113 sayfalık bu sayının konularını şöyle özetlemiş:

12 Eylül 2010 günü yapılan halkoylamasıyla darbecileri koruyan Anayasa’nın Geçici 15. Maddesi yürürlükten kaldırıldı. Hemen ertesi günü, insan hakları savunucuları ve darbenin mağdurları suç duyurularında bulundular ve nihayet geçtiğimiz günlerde, cuntanın hayatta kalan iki üyesi Kenan Evren’le Tahsin Şahinkaya, ayrıcalıklı bir muamele görseler de, savcılara ilk ifadelerini verdiler.

Son derece gergin ama bir o kadar da heyecansız bir seçim süreci yaşadık, Meclis yenilendi. Ancak yeni Meclis, ciddi krizlerin eşliğinde çalışmalarına başladı.

Türkiye’de bunlar olurken, komşu ülkelerde, ciddi halk ayaklanmaları baş gösterdi. Bazı diktatörler, ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar; henüz direnenlerin akıbetlerinin de aynı olması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Özellikle Türkiye’deki gündeme uygun olarak bu sayıda, temsilde adalet konusunu tartışıyor. Bu çerçevede Ahmet Murat Aytaç, Kavramlar bölümünde, “Temsilde Adalet” kavramını ele aldı. Aynı şekilde, Dosya’da Nergis Canefe, ‘temsilde adalet’; Nisan Kuyucu da, ‘yargıda kadın temsili’ konusunu incelediler. Kerem Altıparmak ise Yüksek Seçim Kurulunun bağımsız adayların adaylıklarının iptaline ilişkin kararlarını irdeledi. Tarhan Erdem’le yapılan Söyleşi de yine aynı konuda…

Gündem’de, İHOP tarafından hazırlanıp yayımlanan KCK Davası Raporuna, Avrupa Parlamentosu’nun 2010 Türkiye Raporuna, Türkiye’nin de imzaladığı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ne, seçimlerde yaşanan gerginliklere ve önemli ihlallere ve toplu mezarlarla ilgili gelişmelere yer verdik. Kısaca değindiğimiz bu gelişmelerin yanı sıra, bu bölümde Melek Göregenli ve Evren Özer tarafından hazırlanan “Medya ve İnsan Hakları Örgütlerinin Verilerinden Hareketle 1980’lerden Günümüze Türkiye’de İşkence: Epidemiyolojik Bir Başlangıç Çalışması”nın geniş bir özetini de bulacaksınız.

Mercek’te, Senai Demirci’nin “Devlet buysa ben çocuk değilim…”, A. Nevin Yıldız Tahincioğlu’nun “Kapısı Aralanan Adalet ve Kadınlar” ve Ilgın Özkaya Özlüer’in “Nükleer Bulutlarının Arasında Canlı Haklarını Aramak” başlıklı yazılarının ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

İnsan Hakları ve Hukuk’ta her sayıda olduğu gibi, yine AİHM ve diğer yargı kararlarından kısa haberler sunuyoruz. Hüsnü Öndül, bu sayıda özgürlük ve güvenlik hakkı ve ifade özgürlüğü konusunu detaylıca ele alıyor. Uluslararası Mekanizmalar’da İHD tarafından hazırlanan Seçim Gözlem Raporu‘nun yanısıra Feray Salman, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokrasi Kurumları ve İnsan Hakları Ofisi bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Seçim Gözlemciliği Mekanizmalarını incelerken, Rakamlarla İnsan Hakları bölümünde Hüsnü Öndül, AİHM’e Türkiye’den yapılan 15,200 dosya üzerinde duruyor. Alternatif Kahramanlık Öyküleri’nde ise, Ozan Değer, İsmail Beşikçi’yi ele alıyor.

Tarihte İnsan Hakları bölümünde Ceren Salmanoğlu, vakti zamanında insan haklarına dair bir seçkiyle bizleri geçmişe götürürken, Ezgi Koman, 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili olarak hafızalarımızı tazeliyor. Kültür ve Sanat Dünyasında İnsan Hakları’nda Funda Tosun, Uluslararası İşçi Filmleri, 14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ve Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali gibi organizasyonlar başta olmak üzere, insan haklarına dair sinema dünyasından haberler veriyor ve Press filminin yönetmeni Serdar Yılmaz’ı küçük bir söyleşiyle konuk ediyor. Bu sayının Raflardan bölümünde ise, Ertuğrul Cenk Gürcan, Hakan Acar ve Arzu İçağasıoğlu Çoban tarafından hazırlanan “Türkiye’de Çocuk Hakları” adlı çalışmayı tanıtıyor.

İHOP, insan hakları hareketinin kullanımı için uluslararası insan hakları mekanizmalarının ürettiği belgeleri Türkçe’ye çevirmeye de devam ediyor.

Bunlardan birisi Birleşmiş Milletler Gözaltında Zorla veya Gönülsüz Kayıplar Çalışma Grubu Genel Görüşleri (BM Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunması Bildirgesi). Bu belgeye ulaşmak için tıklayınız.

Diğer belge ise Birleşmiş Milletler Kişisel ve Siyasal Uluslararası Sözleşmesi – İnsan Hakları Komitesi . Bu belgeye ulaşmak için tıklayınız.

(www.ihop.org.tr)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.