Günün ManşetiKültür-SanatManşet

İyi ki doğdun Virginia Woolf: Eserleriyle kadınlara cesaret veren 10 sözü

0

Kadının sesinin edebiyat dünyasında yer bulmasını sağlayan İngiliz feminist yazar, romancı ve eleştirmen Virginia Woolf’un 136’ncı yaş gününü ardından bıraktığı ilham veren sözleriyle anıyoruz.

Dışa Yolculuk | 1915

“Koca evrene küçük bir kelime ya da küçük bir iş bırakan herkes onu değiştirir; evet, ciddi bir düşüncedir bu, onu değiştirir iyi ya da kötü yönde, bir an için değil, tek bir yerde de değil, ama bütün insanlığın içinde ve sonsuza kadar.”

Gece ve Gündüz | 1919

“Önemli olan şey hayat, başka hiçbir şey değil hayat -keşfetme süreci- sonu gelmez ve aralıksız süreç, keşfin kendisi asla değil.”

Pazartesi ya da Salı | 1921

“Ah insanların şu hırsları, yaygaraları ne acınası şeylerdi.”

Mrs. Dalloway | 1925

“Sanki sadece o görsün diye güzel bir gül açmıştı.”

Deniz Feneri 1927

“İşte hep kendini sonunda, istesin istemesin, böyle denizin yavaş yavaş kemirdiği bir toprak parçası üzerinde bulur ve orada bırakılmış bir deniz kuşu gibi tek başına dururdu; bu onun yazgısı, ona özgü bir şeydi; işte onun asıl gücü, asıl üstünlüğü buradaydı; tüm fazlalıkları birden silkip atmak, özleşmek, küçülmek, bedence bile daha hafiflemek, daha yalın görünmek ve yine de kafa gücünden hiçbir şey yitirmemek; kendi küçük toprağı üzerinde durup, insanların içinde bulunduğu bilgisizliğin, aymazlığın karanlığına meydan okumak, bizim bir şeyden haberimiz yok ama deniz, üzerinde durduğumuz kara parçasını alttan alta durmadan kemirmektedir, diye düşünmek – işte bu onun yazgısı, onun yeteneği idi.”

Orlando | 1928

“İnsanoğlunun bağrında hiç bir tutku başkalarını kendi inandıklarına inandırma arzusundan daha güçlü değildir. Hiç bir şey kendisinin yüce saydığı bir şeyi başkasının küçümsediğini sezmen kadar insanın mutluluğunu kökünden sarsıp içini öfkeyle doldurmaz. Semti semte kırdıran, mahalleyi mahallenin mahvolmasını istemeye iten hak sevgisi değil, üstün gelme isteğidir.”

Kendine Ait Bir Oda | 1929

“İsterseniz kitaplıklarınıza kilit vurun; ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de bir sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı.”

Dalgalar | 1931

“Renkler her zaman sayfada leke bırakır; bulutlarsa üstünden geçip gider ve şiir, bence yalnızca senin konuşan sesindir.”

Benlik Üzerine Denemeler | 1967

“Şimdi tek yapman gereken pencerenin kenarına geçip ritmik algını açmak ve kapamak, açmak ve kapamak, cesurca ve özgürce, ta ki bir şeyler başka bir şeylerin içinde eriyene dek, taksiler nergislerle dans etmeye başlayana dek, tüm bu parçalardan bir bütün ortaya çıkana dek… Demek istediğim, tüm cesaretini topla, tüm dikkatini ver, doğanın bahşetmesi tasarlanmış tüm yetenekleri davet et. Sonra bırak ritmik duygun adamların, kadınların, otobüslerin, serçelerin –caddede gelip geçen ne varsa her şeyin– arasına karışsın, girsin, çıksın, ta ki hepsini birbirine bağlayıp tek bir ahenkli bütün oluşturana kadar.”

Varolma Anları | 1972

“Yapraklarını iyice yaymış bir bitkiye bakıyordum; çiçeğin bir toprağın parçası olduğunu açıkça gördüm; çiçeğin çevresinde bir halka vardı; gerçek çiçek oydu; yarı toprak; yarı çiçek.”

Google’ın Woolf anısına paylaştığı doodle

Virginia Woolf kimdir?

Virginia Woolf 25 Ocak 1882’de Londra’da doğdu. Roman türüne yaptığı özgün katkılarla edebiyat tarihine adını yazdırdı.

Aynı zamanda döneminin en önemli eleştirmenlerinden biri olarak kabul edilir. 1925’te yayımlanan Mrs. Dalloway ünlü yazarın adıyla birlikte anılacak “bilinç akışı” tekniğinin en başarılı örneğidir.

Virginia Woolf, 28 Mart 1941’de içine düştüğü ruhsal bir bunalım sonrasında evlerinin yakınlarındaki bir nehre atlayarak intihar etti.

Yazarın eserleri 20. yüzyılın en iyi romanları arasında yer alıyor. Bazı eserleri: Dışa Yolculuk (1915), Gece ve Gündüz (roman) (1919), Jacob’un Odası (1922), Mrs Dalloway (1925), Deniz Feneri (roman) (1927), Orlando: Bir Yaşamöyküsü (1928), Dalgalar (roman) (1931), Yıllar (1937), Kendine Ait Bir Oda (1929), Londra Manzaraları (1931), Flush, Bir Köpeğin Romanı (1933), Üç Gine (1938), Perde Arası (1941), Virginia Woolf: Bir Yazarın Günlüğü (1953), Pazartesi ya da Salı (1921), Benlik Üzerine Denemeler (1967), Varolma Anları (1972)

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.