Hayvan HaklarıEkolojik YaşamManşet

İyi haber: Mavi balina sayısı artıyor

0

Dünyadaki en büyük canlı türü olan ve soyu tükenme tehlikesindeki mavi balinaların sayılarının artmaya başladığı tespit edildi. Bilim insanları, geçen yıl boyunca 55 Mavi Balina saymayı başardı.

British Antarctic Survey’in (BAS) verilerine göre, geçen yıl boyunca toplamda 55 mavi balina görüldü ya da kaydedildi. Araştırmacılar, çalışmalarını Atlantik Okyanusu’nun güneyindeki Güney Georgia Adası civarında gerçekleştirdi.

Avcılık nedeniyle soyu tükenme noktasına gelen mavi balinaların yanı sıra kambur sırtlı balinaların ve güney gerçek balinalarının da sayısı neredeyse eskiye dönmüş durumda. Araştırmayı yürüten Dr. Jen Jackson, artışın balina avcılığının engellenmesinin sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca Jackson, bu artışın uzun vadeli bir eğilim olup olmadığını tespit etmek için korumaya ve gözlemlemeye devam etmeleri gerektiğini belirtti.

20 bin kambur sırtlı balina

2017-18 sezonundaki ilk BAS keşfinde yalnızca bir mavi balina tespit edilirken üçüncü ve son keşifte 55 mavi balina kayıt altına alındı. Washington Üniversitesi’nden balina uzmanı Dr. Trevor Branch, son 40-50 yılı ele aldığında, kendisinde yalnızca iki mavi balina kaydı bulunduğuna dikkat çekiyor.

Diğer yandan kambur sırtlı balinaların Güney Georgia’da görünmesiyse artık sıradanlaştı. BAS keşif araştırmasının son 21 gününde toplam 790 kambur sırtlı balina kaydedildi ve tahminlere göre bölgedeki sularda 20 binin üzerinde kambur sırtlı balina yer alıyor.

60 yılda 176 bin balina öldürüldü

Güney gerçek balinaları, yavaş yüzme hızları ve meraklı doğaları nedeniyle avlanmaya en uygun balinalar olarak görülüyor. BAS araştırmacıları, 2019 – 2020 kış sezonunda iki güney gerçek balinasına etiket koymayı başardı. Bölgedeki balina avcılığının son 60 yılda 176 bin balinanın hayatına mal olduğu belirtildi.

Japonya’da tepkilere rağmen avcılığa devam

Ancak Japonya‘da 30 yılı aşkın süredir yürürlükte olan ticari balina avcılığı yasağının geçtiğimiz yıl kalkmasının ardından balıkçılar yeniden okyanuslara döndü. Tekneler okyanusta yaz boyunca minke ve gagalı balina türlerini avladı. Tüm dünyadan gelen tepkilere rağmen, avcılığın bu yaz da devam edeceği bildiriliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.