ManşetEkoloji

İthal plastik atıklar Adana’nın havasını, suyunu zehirliyor

0

Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından Avrupa’nın yeni plastik çöplüğü haline gelen Türkiye’de plastik atıklar çok büyük bir çevre sorunu yaratttı. Greenpeace’in Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne serdi. 

Bölgede hayvancılık yapan Mustafa Akar, atıkların yakılması nedeniyle hayvancılık yapmakta zorlandığını, hatta hayvanlarının zehirlendiğini belirterek, “Bu gördükleriniz onda biri, yüzde biri bile değil” dedi. Bölgede çiftçilik yapan Adem Koç ise “Arazimize pamuk ekiyoruz tozdan kaldıramıyoruz. Hastalık, ilaçtan başa çıkamıyorum. Buna bir çözüm olması lazım” diye ekledi. 

Fotoğraflar: Mert Çakır/Greenpeace Akdeniz.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastik atıkların hem doğayı kirlettiğine hem de canlı yaşamına zarar verdiğine dikkat çekti: 

Akyakan – Tuzla lagünlerine yani Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından birine uzanan bir kanalın kenarında terk edilmiş, atılmış, zaman zaman da yakılan plastiklerin olduğu bir alan burası. Yakılma esnasında çok ciddi toksik zehirli gazlar ortaya çıkıyor. Ciddi anlamda kanserojen maddeler, bunlara maruz kalındığında birçok sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Hat boyunca bu plastik çöplerin hem sucul yaşamı hem karasal yaşamı hem de atmosferi ciddi anlamda kirlettiğini görebiliyoruz. Dereden adeta mikroplastikler akıyor, su aktığına dair herhangi bir ibare yok.”

Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram da Türkiye’nin kendi plastik atığı ile baş edemezken plastik atık ithal etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek acilen plastik atık ithalatının yasaklanması  gerektiğini ifade etti. Bayram şöyle konuştu: 

“Plastik atık ithalatı kotasının yüzde 80’den yüzde 50’ye düşmesi maalesef yeterli değil. Adana’da gördüğümüz görüntüler de bunu kanıtlıyor. Üstelik bu sadece bizim tanık olabildiğimiz kadarı, gerçekte ne kadar plastik atığın doğaya karıştığını bilmiyoruz. Yeterli denetimi yapılmayan plastik atık ithalatında kaybeden doğamız oluyor. Plastik atık ithalatı acilen yasaklanmalı, Türkiye önce kendi ürettiği çöplüğü toplayıp değerlendirmeli.” 

Atık ithalatı 173 kat arttı

Greenpeace Akdeniz’in Eurostat’dan derlediği çarpıcı veriler şöyle:

  • Avrupa’dan plastik çöp almada birinci olduk. Avrupa Birliği ülkelerinden 2019 yılında ithal edilen 14 milyon ton atığın 582,296’sı plastikti. 
  • 2019 yılında plastik atık ithalatı en yüksek seviyeye ulaşarak aylık ortalama 48,500 tona yükseldi. Bunun ilk beş sorumlusu İngiltere, İtalya, Belçika, Almanya ve Fransa’dan gelen atıklar. 
  • 2004 yılından bugüne plastik atık ithalatımız 173 kat artı. Bu her gün 213 kamyon dolusu plastiğin ülkemize boşaltılması demek. 

Hollanda‘dan Türkiye’ye ulaşan plastik atıkların akıbeti için bakınız: 

Hollanda’da bir evin çöp torbası nasıl oluyor da Türkiye’de bir yol kenarına bırakılıyor?-1

Hollanda’daki bir evin çöp torbası nasıl oluyor da Türkiye’de bir yol kenarına terk ediliyor? – 2

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.