ManşetTürkiye

İstanbul’un yeraltında, Evrensel, Yurt, Sözcü ve Aydınlık ‘kalmadı’

0

fft81_mf1897182İstanbul Metrosu’ndaki büfelerde Evrensel, Yurt, Sözcü ve Aydınlık gazetelerinin, ‘kalmadı’ denilerek satışının engellendiği haberleri TBMM gündemine taşındı. Sorumlu şirketten, bu gazetelerin ‘barkodları silindiği için’ satılamadığı açıklaması geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’da metro istasyonlarında Evrensel, Sözcü, Yurt ve Aydınlık gazetelerine yönelik satış engelini Meclis gündemine taşıdı.
Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle verilen önergede şu sorular yer aldı: “Smart Cube adı ile faaliyet gösteren büfelerde Sözcü, Evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satılmaması için Buğra Perakendecilik ve Mak. San. Tic. Ltd. Şti. (Smart Cube)‘ye baskı yapıldığı iddiası doğru mudur? Eğer doğruysa bu talimatı kim veya kimler vermiştir? 3 Ocak akşamı Smart Cube büfelerinin sorumlularına SMS yoluyla ‘Arkadaşlar yarın sabah Sözcü, Evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerini standa dizmeyin tezgah arkasına gözükmeyen bir yere kaldırın bu gazetelerin sorulması halinde ise kalmadı bitti diye müşteriye bilgi verilecek satmıyoruz denilecek akşam da geldiği gibi iadesini yapacaksınız’ mesajlarını kim veya kimler göndermiştir? Sözcü, Evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışlarının engellenmesi için büfe işletmecisi ve çalışanlarına ‘Kalmadı bitti’ dedirtmeye zorlayanlar kimlerdir? Smart Cube adlı büfelerde Sözcü, Evrensel, Yurt ve Aydınlık gazetelerinin satışlarının engellenmesi Anayasa’nın 28. maddesi ile düzenlenmiş Basın Hürriyeti Kanunu’nun açıkça ihlali değil midir?”

‘BARKODLARI SİLİNDİ’
Gazete satış yasağının merkezinde bulunan Smart Cube’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise bu gazetelerin ‘barkodları silindiği için’ satılamadığı açıklaması geldi. Satış takip programında sistem güncellemesi ve yedeklenmesi yapıldığı için 28 kalem ürünün barkodlarının silindiği belirtilen açıklamada, “Silinen barkodlar arasında çeşitli ürünler ve dört gazete de bulunmaktadır.” Satışların en geç pazartesi yapılacağı söylenen açıklamanın geri kalanında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım AŞ için şu açıklamalar yapıldı, “Ticari olarak çok büyük zarar gördüğümüz Gezi Parkı protestolarında ya da diğer toplumsal olaylarda ne İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne de Ulaşım AŞ’den en ufak ima, yönlendirme ile karşılaşılmamıştır. Aksine bizim çok itiraz etmemize rağmen istasyon çıkışlarında ücretsiz gazete dağıtılmasına bile müdahale etmemiştir.”

(Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.