İstanbul’un bir ormanı daha inşaata açıldı!

İstanbul’un Anadolu yakasında, Kartal ile Sultanbeyli ilçeleri arasında uzanan Aydos Ormanı’nda günü birlik tesislerin yapılabilmesi amacıyla imar planı değişikliği hazırlandı.

Hazırlanan imar planına göre, doğal orman alanına lokanta, büfe, kafeterya, soyunma kabinleri, tuvalet, gezi yolu, açık otopark gibi tesisler yapılacak.

İstanbulensis sadece Aydos Ormanı’nda açıyor

İstanbullular tarafından “İstanbul Çiğdemi” olarak adlandırılan ve dünyada sadece Sultanbeyli’deki Aydos Ormanı’nda bulunan “İstanbulensis” çiçeği ise bölgenin simgesi konumunda.

1. derecede doğal ve kültürel sit alanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 1. Derece sit alanı Aydos Kalesi ve çevresi için hazırlanan imar planı değişikliği 21 Mart günü askıya çıkarıldı.
Plan değişikliği, Sultanbeyli’deki Şalgamlı Devlet Ormanı’nda Aydos Kalesi’ni de içine alan yaklaşık 39.6 hektarlık alanı kapsıyor. Plan raporunda “1. Derece doğal ve kültürel sit” olarak tescilli Aydos Kalesi ve çevresindeki ormanların endemik bitki ve çiçek türlerine ev sahipliği yaptığı belirtiliyor.

‘Turistlerin ziyaret edebileceği alan olacak’

Plan değişikliğinin 2010 yılından beri süren Aydos Kalesi restorasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına gelmesi nedeniyle yapıldığı belirtiliyor. Plan notlarının yer aldığı açıklama raporunda “Doğal orman içinde ve kolay erişilebilir konumdaki Aydos Kalesi çalışmalar tamamlandığında Tarihi Yarımada dışında kültür turizmine yönelen özellikle doğayı ve yeşili seven yerli ve yabancı turistin ziyaret edebileceği yeni bir tarihi alan olacak” deniliyor.

Ormandı ‘mesire’ alanı oldu

Aydos Kalesi’ndeki restorasyonun ardından çevre düzenlemesi yapılacağının belirtildiği raporda, alanın orman arazisi olması nedeniyle kentin kullanımına sunulamadığı belirtildi. Konuyla ilgili görüş bildiren İstanbul 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 1. Derece doğal sit olan ormanlık alana, “B tipi mesire alanlarında” öngörülen yapıların ve uygulamaları yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü de bu bölgenin imar çalışmasına konu olamayacağını belirterek ormanın plan sınırının dışında bırakılmasını uygun buldu.

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

Hopa’da ormanı koruyan köylülere ateş açıldı: Bir kişi hayatını kaybetti

Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde yapılmak istenen mesire...

Ankara YHT garı için devlet 5 milyon kişinin daha ‘garanti’ ücretini ödedi

Devlet, Kolin, Cengiz ve Limak holdinglerin ortaklığındaki işletmeye şimdiye dek ödediği 15 milyon dolara ek olarak, geçen yıl da 410 milyon TL ödedi.

İklim krizi ile uyanan tehlike: İstilacı bitkiler

Yeni bir araştırmaya göre iklim değişikliği, şu anda gizli kalan 18 istilacı bitki türünün yayılmasını tetikleyebilir.

İktidarın yangın kumarı: Bütçe şişiriliyor ve harcanmıyor; kaybetmeye mahkum

Günlerdir ülkenin birçok yerinde söndürülemeyen yangınlar, yurttaşın gündeminde uçak ve helikopterler, yetersiz müdahale var. Peki yangınla mücadelede neden sınıfta kalıyoruz? Orman Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, 'İktidar bir kumar oynuyor. Başarılı olursa, ‘başarılı oldum’ diyecek ama başarılı olma şansı da yok. Kaybetmeye mahkum. Ama iktidar kaybedince de bir sorumluluğu yok ortada. Suçlu olduğunu da kabul etmiyor. Olan ormanlarımıza, halka ve geleceğimize oluyor' diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR