İstanbullu balığa hasret kalacak mı?

Bu sene İstanbul’un balık pazarlarında alışılmışın dışında bir hareketlilik var. Balık hallerinin koridorlarında veya balıkçı tezgâhlarının arasında geç yaşlı pek çok İstanbullu ellerinde cetvellerle balıkların boylarını ölçüyor. Balıkçılarla İstanbullular arasında zaman zaman gergin, zaman zaman neşeli konuşmaların geçmesine neden olan balıkların boyu meselesi iki kampanya tarafından gündeme getirildi.

Greenpeace’in yürüttüğü kampanya” küçük balık yoksa, büyük balık da yok” diyor. Endüstriyel balıkçılık ve denizlerdeki denetimsiz avlanma nedeniyle denizlerdeki yaşamın tehlikede olduğuna dikkat çekiliyor. Tezgahlardaki balıkların gittikçe küçüldüğünü ve denizlerde balık azaldıkça daha fazla küçük ve yavru balık avlandığını, bu sürecin de denizlerdeki yaşamın  geriye dönülmez şekilde bitme noktasına doğru gittiğini söyleyen Greenpeace yetkilileri çok geç olmadan yasal balık avlanma boylarının yeniden  belirlenmesi için Tarım Bakanlığını göreve çağırıyor.

Greenpeace’e göre böyle devam ederse 40 yıl içinde denizlerdeki balık stokları tamamen tükenebilir. Şu anda büyük balıkların % 90’ının, toplam balık stoklarının da %60’ının yok edildiğini savunan yetkililer henüz çok geç kalınmadığını ve yasal düzenlemelerle gelecek kuşakların da zengin deniz ürünlerini tadabileceklerini söylüyor.

Yumurtlama alanlarında ve yumurtlama dönemlerinde yapılan avlanmalar deniz kaynaklarını ziyan ederken doğal dengeyi de bozuyor. Balıkların olgun boya erişip  yumurtladığında binlerce balığın yaşama fırsatı bulacağını hatırlatan yetkililer, balıkların avlanma boylarının en az bir kez yumurtlamaya elverişli hale gelmesini sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar.

Bu alanda kararlılıkla mücadele yürüten bir başka grup ta Slowfood hareketi çerçevesinde oluşturulmuş buluna Fikir Sahibi Damaklar grubu. Grubun kurucusu Defne Koryürek kampanyalarını daha özgül bir alanda sürdürüyor. “ İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın” kampanyası çerçevesinde henüz yumurtlama büyüklüğü olan 24 cm’e ulaşamamış sarıkanat, çinakop, defne yaprağı gibi lüfer ailesinin yavru gruplarının avlanmasını engellemeye çalışıyor. Tüketilen her çinakopun binlerce lüferin sonu anlamına geldiği konusunda kamuoyunda geniş bir duyarlık yaratan grup öncelikle tüketicileri yanına çekmeye çalışmış.

Kampanyalarına bir yandan balıkçıları, bir yandan da tüketicileri ve balığı sunan lokantaları katmaya çalışıyor.

Grubun aylardır yürüttüğü militanca mücadele sonucu İstanbul’un pek çok lokantası çinakop ve sarıkanadı vitrinlerine sokmuyor. Çünkü konuya duyarlı pek çok İstanbullu menüsünde çinakop bulunan lokantaları mailler yoluyla diğer kampanya katılımcılarına duyurarak lokantanın kara listeye alınmasını sağlıyor. Müşterilerin ciddi bir baskı oluşturduğunu kabul eden lokantacılar kampanyanın başarılı olması halinde İstanbul sofralarının kraliçesi lüferin bollaşarak yeniden menülerine girebileceği günlerin ümidini taşıyorlar.

Fikir Sahibi Damaklar grubu bugün bir çağrı yayınlayarak vatandaşların aşağıdaki adreslere bir dilekçe ile başvurarak mevzuattaki 14cm’lik avlanma alt limitinin “ yasal bir katliam” olduğunu, ve lüferin  üreme erişkinliğine ancak 24-26cm arasında ulaştığın ve bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını talep edilmesini istiyor.

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Md., Doç.Dr.Muzaffer AYDEMİR

[email protected]

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Md. Yrdc., Dr.Durali KOÇAK
duralı[email protected]

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Hiz. Daire Bşk., Vahdettin KÜRÜM
[email protected]

Başbakanlık
[email protected]

Mahmut Boynudelik
Mahmut Boynudelik
1957 doğumlu ve YG ekibinin şimdilik yaşça en tecrübelisi, kimsenin bilmediği bağzı eski kelimeleri kullanır. 6 Ağustos 2012’de kırk yılın başında Yeşil Gazete için yazdığı köşe yazısı vasıtasıyla Noam Chomsky, James Hansen ve Bill Mc Kibben ile köşe komşusu olması nedeniyle yerli yersiz övünür. Aslen Yeşil Gazete esenler muhabiridir; yani estikçe yazar. Bazen okur yazar, bazen yazar okumaz, bazen okumadan yazar, bazen okur yazmaz, bazen ne yazar, ne okur. Okumadığı ve yazmadığı zamanlarda Kazdağları ve İstanbul arasında tembellik hakkı aktivistliği yapar. Ha, bir de YG dış köşe ve yorum editörüdür, yorum yazıları göndermeyi düşünüyorsanız iyi geçinmenizde fayda var. Rumuzu: MB

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Perseid meteor yağmuru geliyor: Bu yıl dileklerimiz katledilmek istenen dostlarımız için

Meteor yağmurlarının en haşmetlisi olan Perseid, bu yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde yine çeşitli etkinlik ve şenliklerle topluca izlenecek.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Çanakkale’de ihaleye açılan 36 JES alanı için yalnızca bir talip çıktı

Çanakkale İl Özel İdaresi'nin 24 Temmuz'da ihaleye açtığı 36 Jeotermal enerji alanından yalnızca biri kiralandı. Sivil toplum temsilcileri ve halk, bölgede daha fazla JES istemediklerini belirterek ihalelerin iptalini talep etti.

Denizin derinliklerinde keşfedilen ‘karanlık oksijen’ araştırmacılara hayatı sorgulattı

Pasifik Okyanusu'nun güneş görmeyen derinliklerinde bulunan tuhaf şekilli nodüllerin fotosentez yapmadan oksijen ürettiği keşfedildi. Araştırmacılar, canlı yaşamının başlangıcına ve evrimine dair süregelen anlatıları sorgulamamız gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR