İkizdere DirenişiManşetTürkiye

İstanbul’dan İkizdere’ye destek ziyareti: Taş ocağı yapımı durdurulsun

0

Rize İkizdere‘de taş ocağı çalışmaları sebebiyle doğa katliamı devam ederken, bölge halkının da projeye karşı direnişi 132 gündür devam ediyor.

Çevre aktivistleri ve ekoloji örgütleri İstanbul’dan İkizdere’ye direnişe destek vermek için hareket etti. Direnişçilerle bir araya gelen aktivistler, direniş alanına ve taş ocağı yapımının devam ettiği bölgeye gitti.

İkizdere Kaymakamlığı önünde açıklama

Desteğe gidenler ve İkizdere direnişçileri, İkizdere Kaymakamlığı önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklaması sırasında kaymakamlık önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Direnişçiler adına basın açıklamasını okuyan Halit Yılmaz, ekosistemin geri dönülmez bir şekilde yok edildiğine vurgu yaptı:

Uzun zamandır ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Felaketlerden kurtulamıyoruz. Memleketimizin her yanı yangın ve sel felaketleri ile sarsılıyor. Doğaya karşı insanın verdiği zarar, misli ile geri geliyor ve hepimiz biliyoruz ki bu savaşın kazananı mutlaka doğa olacaktır.

İkizderemiz de bu doğa tahribatından fazlasıyla nasibini alıyor. Yıllardır yapılan HES projeleri ile derelerimiz ormanlarımız katlediliyor. HES projelerine karşı çıkan ve bu projelerin İkizderemize vereceği zararları konusunda uyaran hemşerilerimizin söylediği her musibetle karşı karşıya kaldık, kalmaya devam edeceğiz. Vadilerimizin tahribatı HES projeleri ile kalmayıp bu sefer de TAŞ OCAĞI saldırıları ile devam ediyor. Kapse/Şimşirli taş ocağına karşı çıkmamamızdan cesaret alan doğa katilleri bu sefer de Cevizlik/ Gürdere de devasa bir taş ocağına başladılar. Ağaç katliamları derelerimizin yok edilmesi ile ekosistem tamamen geri dönülmez biçimde yok edilmektedir.”

‘Taş ocağı yapımı durdurulsun’

Açıklamada, vadiye ve ormanlara sahip çıkma çağrısı yapılırken, bir kez daha “Taş ocağı yapımı durdurulsun” denildi:

İkizdereli kardeşlerim;
Eşsiz vadileri ormanları dereleri ile kusursuz bir doğaya sahip olan İkizdere yok ediliyor. Kapse / Şimşirli ile başlanan ve Eskencidere vadisinde başlayan taş ocağı ile büyütülen taş ocaklarını durduramazsak bu ateş hepimizi yakacak. Bugün Gürdere köyünün başına gelen felaket yarın Taş ocağı merkezine dönecek olan İkizderenin bütün vadileri yaşam alanlarını tarumar edilerek devam edecektir.

Geçmişimize sahip çıkalım. Bize atalarımızdan miras kalan ormanlarımızı derelerimiz bir avuç talancıya yok ettirmeyelim. Bu doğa içinde yaşayanlarla birlikte bir bütündür. Ayısından kokoviçisına kadar bütün canlıların yaşam alanlarıdır. Doğa bir gün, mutlaka bu uyarılarımız da haklı olduğumuzu hepimize gösterecektir.Ne yazık ki o zaman haklı olmamızın hiç bir anlamı olmayacaktır. Çünkü çok geç kalınmış olacaktır.

Değerli dostlar; Doğa bizi haklı çıkarmadan bu yok edişi, şu an, şimdi durdurmak zorundayız. Hiçbir siyasal farklılık gözetmeden sadece İkizdere korumak adına tek ama, tek amacımız bu talanı durdurmak olsun.
Hep beraber tek yumruk olursak bu yıkımları ortadan kaldırabiliriz.

İKİZDERE HALKIMIZ, VADİNE ORMANINA SAHİP ÇIK!
KAPSE/KOMES TAŞ OCAĞI KAPATILSIN!
ESKENCİ VADİSİNDE Kİ TAŞ OCAĞI YAPIMI DURDURULSUN!”

Taş ocağı alanında jandarma engeli

Basın açıklamasının ardından taş ocağı çalışmasının yapıldığı alana geçen yaşam savunucuları, burada jandarma engeliyle karşı karşıya kaldı.

 

Jandarma, güvenlik gerekçesiyle grubu sadece belli bir yere kadar alabileceklerini söyledi ve grubun slogan atmamasını istedi. Direnişçiler, bu duruma tepki gösterdi.

Bunun yanında, çalışma alanının demir kapısındaki iki levhayı düşürdükleri gerekçesiyle iki İkizdereli hakkında soruşturma açılacağı öğrenildi.

Taş ocağı yapımının devam ettiği alanın kapısında bulunan iki levhanın, direnişçilerin kapıyı sallaması iddiasıyla düştüğü ve durumun savcılığa bildirildiği kaydedildi. Savcılığın talimatı gereği görüntülerin tespit edilip soruşturma açılacağı bildirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.