İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

İstanbul’daki Barış Günü eylemine sert müdahale: 57 kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: Zeynep Kuray

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin, 5 Eylül Pazar günü gerçekleştireceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine Taksim Tünel’de yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti.

Barış Günü’nün Bakırköy Pazar Alanı’nda kutlaması için İstanbul Valiliği’ne yapılan başvuru kabul edilmiş ancak yapılması planlanan miting İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Valilik de daha sonra verdiği izni geri çekmişti.

Fotoğraf: Zeynep Kuray /Twitter @zeynokuray

Polis ablukası

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın aktardığına göre eylemin yasaklanması üzerine TaksimTünel’de bir araya gelen yüzlerce kişi kolluk kuvvetlerinin engeliyle karşılaştı. Gazeteciler ve HDP’li Musa Piroğlu ablukaya alındı. Daha sonra ESP Eş Genel başkanı Şahin Tümüklü gözaltına alındı.

Daha sonra Tünel’in önüne girmek isteyen bir gruba polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı anlarını çekmek isteyen gazeteciler, polisler kalkanlarını kaldırarak görüntülerin çekilmesini engelledi.

Basın açıklaması yapılması engellendikten sonra grup açılan koridorla Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti. Daha sonra “57 kişi gözaltına alındı” anonsu geçildi.

Fotoğraf: Zeynep Kuray /Twitter @zeynokuray

‘İktidarın en büyük korkusu barış talebi’

Abluka kaldırıldıktan sonra Musa Piroğlu tek başına Taksim Tünel meydanında açıklama yaptı. Piroğlu açıklamasında “Bizim miting valilik tarafından kabul edildi. Biz hazırlıklara başladık, ardından Bakırköy Kaymakamlığı kimden emir aldıysa mitingi iptal ettiğini açıkladı. Bunun üzerine burada basın açıklaması yapmak için geldik. Ben alana girdiğimden itibaren polis bütün ablukayı kurdu ve onlarca gözaltı yaptı, basın açıklamasına izin vermedi” dedi.

Müdahalenin sebebine ilişkin de konuşan Piroğlu, “Bu iktidarın en büyük korkusu bu ülkedeki barış talebidir. Bu iktidarın en büyük korkusu HDP seçmeniyle Türkiye’deki diğer muhaliflerin yan yana gelmesidir. İktidarı yıkacak güç budur. Bu yüzden bizi yalnızlaştırmaya, abluka altında terörize etmeye çalışıyorlar. Biz sesimizi yükselttiğimiz sürece bu abluka kâr etmeyecek. Ben bir milletvekiliyim. Milletvekilini susturmaya çalışanlar, bu ülkede kimseyi konuşturmayacak demektir” dedi.

Kadın eylemciye polisten hakaret

Evrensel muhabiri Eylem Nazlıer sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda polisin bir kadını darp ederek gözaltına almaya çalıştığı sırada polis amirinin “Bırakın gitsin şu o…” sözlerini sarf ettiği anların videosunu paylaştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.