İnsan HaklarıManşetTürkiye

İstanbul’da ‘alkol yasağı’ karşıtı etkinliğe ’emre aykırı davranış’ cezası kesildi

0

Serbest Düşünce Derneği, İstanbul Valiliği tarafından yayımlanan içki genelgesine karşı dün (9 Eylül) İstanbul Kadıköy‘de düzenlediği “İçeceğini Al Gel” etkinliği sırasında içki tüketilmesinin kolluk kuvvetleri tarafından engellendiğini ve idari işlem uygulandığını açıkladı.

Serbest Düşünce Derneği, sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Bu akşam (09.09.2023) saat 18:00’da, İstanbul Valiliğinin 18.08.2023 tarihli ‘alkol yasağı’ olarak medyada geniş yer bulan ve hukuka açıkça aykırı genelgesine karşı özgürlüklerimizle birlikte haklarımızı korumak için planlanan ‘İçeceğini Al Gel’ etkinliğimiz kapsamında toplandığımız Kadıköy Moda Sahili‘nde alkol tüketilmesi, kolluk kuvvetlerince engellenmiş ve derneğimizin 3 kurucu üyesine 5326 sayılı Kanunun ’emre aykırı davranış’ başlıklı 32. maddesi uyarınca idari işlem uygulanmıştır. Yönetim Kurulu Başkanımıza ve diğer kurucu üyelerimize uygulanan kanunsuz emir dayatması ve neticesinde uygulanan idari işlem kabul edilemezdir. Anayasaya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Kanuna aykırı olan bu idari işlemle birlikte söz konusu Valilik genelgesine karşı her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı saygılarımızla bildiririz.”

Ne olmuştu?

İstanbul Valiliği, “çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmasına mahal vermemek” gerekçesiyle halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında içki içmeyi yasakladığını bildirmişti.

‣ İstanbul Valiliğinden halka açık alanlarda içki yasağı ‘hatırlatması’: 617 TL cezası var

Kararda, halka açık alanlarda içki tüketenlere 617 TL para cezası uygulanacağı, içki kullanan kişinin sarhoş olması halinde, kişinin sarhoşluğu geçene kadar ‘kontrol altında’ tutulacağı belirtilmişti.

Karara tepki verilmesinin ardından Valilik, söz konusu kararın yeni olmadığını, kaymakamlık ve belediyeler için yalnızca bir ‘hatırlatma genelgesi’ yayımlandığını ifade etmişti.

‣ Valilikten genelgeyle ilgili yeni açıklama: Kendi halinde içene yaptırım yok

Valilik kararında “Park, piknik, mesire alanları, sahil bandı ve plajlarda alkol tüketilmeyeceği” bildiriliyor.

Öte yandan Kabahatler Kanununa göre, ruhsatlı yerlerden alındığı müddetçe açık alanda içki tüketmek yasak değil. Kanunun 35’inci maddesinde “Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından idari para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur” ifadeleri yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.