ManşetGündemTürkiye

İstanbul’a ikinci baro yolda

0
 
Yeni baronun kurucu üyeleri olan ve aralarında Şengül Karslı, Necati Ceylan, Niyazi Paksoy ve Cavit Tatlı’nın da bulunduğu çok sayıda avukat, İstanbul Cevizlibağ’daki bir otelde düzenledikleri basın toplantısıyla kararlarını açıkladı. 

Burada konuşan Şengül Karslı, Kurucular Kurulu olarak müracaatlarını yaptıklarını ve elektronik ortamda oy kullanabilmek için Ulusal Hukuk Ağı Projesi (UHAP) kapsamında oy kullanma sürecinin bugün itibariyle başladığını duyurdu.

Çoklu baro düzenlemesi, baro başkanları ve avukatların büyük tepkisine ve günlerce süren eylemlerine rağmen 11 temmuz 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde kabul edilmiş ve  20 Temmuz’da 7249 Sayılı Kanun ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklik yürürlüğe girmişti. Anayasa Mahkemesi CHP’nin yaptığı iptal başvurularını reddetmişti. 

Avukat Ceylan: Baro özgürleştirilmiştir 

Kurucular Kurulu üyelerinden Avukat Necati Ceylan İstanbul Barosu’nda yıllardır yapılan seçimlerde seçilme hakları bakımından sistemin getirdiği temsil edilemezlik çıkmazının bu yasayla aşıldığını söyledi. Ceylan şöyle konuştu:

“Baro özgürleştirilmiştir. Kuruluşumuz yenidir. Kuruluşumuzun özünü temsil eden insan hak ve adalet kavramlarının tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsan olduğu her yerde haklar, hakların olduğu her yerde ihlaller, ihlallerin olduğu her yerde adalet arayışı hep var olmuştur. Adalet mülkün temelidir diyen eşsiz bir medeniyetin mensupları olmak iftihar vesilemizdir” 

2 Nolu baronun hukukun üstünlüğünü esas alan ilkelerin hakim olduğu bir baro olacağını belirten Ceylan, kendileri gibi düşünen meslektaşlarını yeni kurdukları baroya davet etti.

2 bin imza tamamlanınca genel kurula gidilecek

Kurucu üyelerden Avukat Niyazi Paksoy da şu bilgileri verdi. 

 “Baromuzun ismi var olan barodan sonra muhtemelen 2 Nolu Baro olacaktır. Mevcut şu anki Barolar Birliği’nin düzenlenmesi kapsamında olması gereken bu olarak düşünülüyor. Şu andan itibaren Barolar Birliği’ne müracaatımız gerçekleştirildi. UHAP üzerinden müracatımız kabul edilerek elektronik imza sürecimize başlanmıştır. Elektronik imza sürecinde 2 bin imzamızın bir iki gün içinde tamamlanmasını takiben Barolar Birliğinin vereceği yetkiyle birlikte Kurucular Kurulu olarak bizler baromuzun kuruluşunun ve organlarının seçilmesi için genel kurula gideceğiz. Çok kısa süre içerisinde baromuzu kuracağız” 

Meslektaşlarına umut olmak istediklerini ifada eden kurucu üyelerden avukat Cavit Tatlı ise “Meslektaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkı vermek istiyoruz. Kimse ile yarış ve kavga içerisinde değiliz. Kendi seçtiğimiz yolda hukuk devleti ilkelerine bağlı olarak, hukukun üstünlüğüne inanan avukatlar olarak meslektaşlarımızın sorunları için bir araya gelen meslektaşlarımızla inşallah daha güzel günler için yeni bir baro kuracağız. İstanbul 2 Nolu baro hayırlı uğurlu olsun inşallah” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.