TürkiyeManşet

Savunma ablukada: Baro Başkanları’nın etrafı Kuğulu Park’ta polis tarafından çevrildi

0
Evrensel

AKP ve MHP’nin “çoklu baro” teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken, avukatların protestoları da sürüyor.

İstanbul Barosu önünde toplanan yüzlerce avukat, bugün tasarıya karşı eylemdeydi. Eylemde konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu, “Hukuk devletine inancımızı kaybetmeyeceğiz. Bu yasanın Meclisten geçmeyeceğini düşünüyoruz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz” dedi ve ‘savunmayı’ Ankara‘ya davet etti.

Öte yandan İstanbul Adliyesi‘ndeki Themis Heykeli önünde buluşan avukatlar, kanun teklifini üç dakikalık alkış eylemiyle protesto etti. “Savunma susmadı susmayacak”, “Hak, hukuk, adalet”, “Direne direne kazanacağız” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eylemde adliye içindeki vatandaşlar da destek verdi.

İzmir de eylemde

İzmir Barosu da Bayraklı Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla “çoklu baro” sistemine karşı çıktı. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, baroların iktidar tarafından susturulmak istendiğini söyledi:

Çünkü korkuyorlar barolardan. Baroların yanlışa karşı doğruyu söylemesinden, baroların tüm yurttaşların haklarını ve özgürlüklerini savunmasından, iktidar ne zaman hukuk çizgisinin dışına çıkmış olsa baroların hukuk çizgisine çekmesinden korkuyorlar.

Çıkarılmak istenen yasaya karşı mücadele edeceklerini söyleyen Yılmazer, baro başkanlarının Ankara’da başlattığı nöbete destek olmak için bugün İzmir’den yola çıkacaklarını duyurdu.

Kuğulu Park’ta abluka

Ankara’ya gelen baro başkanları ise Kuğulu Park‘taki nöbetleri sırasında polis tarafından ablukaya alındı. Park’ın etrafına barikat kuran polis, baro başkanları dışında kimsenin girmesine izin vermedi, gazetecilerin baro başkanlarının yanına gitmesine de engel oldu.

Baro başkanları, yasa Meclis’ten geçene kadar Park’ta nöbet tutacaklarını duyurmuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu da milletvekillerine yaptığı açık çağrıda, “çoklu baro sistemi” ve TBB’de baroları temsil edecek delege sayılarını değiştirecek tasarının kabul edilmemesini istedi.

O sırada mecliste…

Avukatların protestoları sürerken, TBMM Genel Kurulu’nda da  tartışmalı teklifin 28 maddesinden ilk ikisi kabul edildi.

Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin birinci maddesi, bazı şartların gerçekleşmesi halinde aynı ilde birden çok baro kurulabilmesine imkan tanıyor. Buna göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde herhangi bir baroya kaydolmak mümkün olacak. İkinci madde ise aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmının, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında yapılmasını öngörüyor.

Muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti’nin itiraz ettiği kanun teklifinin Genel Kurul’da görüşülmesi sırasında vekiller arasında gerginlikler de yaşandı. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık‘ın konuşmasında Cumhurbaşkanına hakaret ettiğini öne sürerek, disiplin cezası verilmesini istedi. Meclis Başvekili Celal Adnan da, Şık’ın Genel Kurul’dan geçici olarak iki birleşim cezası verilmesini işleme koydu.

10 dakikalık savunma hakkını kullanmak istemeyen Ahmet Şık, hakkını Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş‘a verdi. Baş’ın konuşması sırasında da Baş ile AKP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulu’nda kanun teklifine ilişkin görüşmeler Çarşamba günü HDP’li vekillerin protestosu ile başlamıştı. 

Moliere‘in metninden vekillerin okuduğu ifadeler şu şekilde:

Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.

Genel Kurul, normal çalışma günlerinin dışında Cuma ve Cumartesi günleri de bu teklifleri yasalaştırmak için mesai yapacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.