GündemManşetTürkiye

AYM’den çoklu baro ve bekçilik başvurularına ret

0
Anayasa Mahkemesi (AYM) çoklu baro ve bekçilik düzenlemesi için CHP‘nin yaptığı ‘yürütmenin durdurulması’ başvuruları reddetti. CHP, çoklu baro olarak bilinen bilinen 7249 sayılı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Ayrıca Türkiye Barolar Birliği’ndeki delege sayısında da köklü değişime gidiyor. Daha önce her 300 üye için, o il barosuna bir fazla delege verilirken bugün yürürlüğe giren yasayla her beş bin üye için o il barosuna ekstra delege verilecek. Bu düzenleme avukat sayısı fazla olan baroların Türkiye Barolar Birliği’ndeki etkisini azaltacak.
 

Çoklu baro düzenlemesine karşı hukukçular günlerce süren eylemler yapmış, ancak görüşmelere alınmamışlardı.

Geçtiğimiz hafta çoklu baro yasasının iptal edilmesi ile ilgili CHP adına dilekçe veren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kutuplaştırma ve ayrıştırmaya yönelik maddelerin iptalini talep ettiklerini belirterek, “Milleti kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya yönelik hükümlerin iptaline yöneliktir. Bu kanun 28 maddedir, biz bu 21 maddesinin iptalini talep ettik” demişti.  

Yüksek Mahkeme çoklu baro düzenlemesinin dışında, bekçilere verilen yetkilerin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle yine CHP’nin 5, 6 ve 7’nci maddelerinin yürürlüklerinin durdurulması talebini de reddetti. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.