İstanbul Havalimanı 2050 yılında sıfır emisyon taahhüdünde bulundu

İstanbul Havalimanı, içerisinde 238 havalimanın yer aldığı Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin 2050 yılı net sıfır emisyon taahhüdüne katıldı.

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI) iklim krizine karşı havalimanlarını eyleme geçirme ve karbondan arındırma hedefi doğrultusunda başlatmış olduğu ve 238 havalimanının yer aldığı “2050 yılına kadar net sıfır karbondioksit emisyonu” taahhüdüne katıldı.

İstanbul Havalimanı bu doğrultuda Güneş Santrali Kurulumları, Elektrik Şebekesinden Yenilenebilir Enerji Satın Alınması, Elektrikli Araç Dönüşümleri ve Araç Şarj İstasyonu Kurulumları, Ağır Taşıtlarda Bio Dizel Kullanımı, Enerji Verimlilik Faaliyetleri, Ağaçlandırma Çalışmaları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda Hidrojen Yakıtının Isınma ve Ulaşım Amaçlı Kullanımı, Baca Gazından Karbon Yakalama Teknolojilerinin yapılmasını taahhüt edeceğini bildirdi.

Ancak iklim değişikliğine yol açan sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 2 ile 4’ünden sorumlu olan taşımacılık faaliyetlerinin yarattığı emisyon hakkında herhangi bir taahhüt bulunmuyor.

‘Yol haritamızı oluşturduk’

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu yaptığı değerlendirmede, ”İGA olarak gelecek nesillere karşı önemli bir sorumluluğumuz olduğu bilincindeyiz. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek, daha temiz bir dünya için harekete geçtik” ifadelerini kullandı.

Samsunlu açıklamasında “Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı’nda 2050 yılına kadar ‘Net Sıfır CO2 Emisyonu’ yol haritamızı hazırladık ve bu doğrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salım azaltım stratejimizi oluşturduk. Böylelikle, hem teknolojik hem operasyonel gerekliliklerin sürekli olarak takip edildiği ve değerlendirildiği bir sürece dahil olduk. Birçok projemizi halihazırda hayata geçirerek 2050 yılından çok daha önce sıfır emisyon hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR