EkonomiManşetTürkiye

İstanbul Finans Merkezi’ndeki şirketlerin kazançlarının yüzde 75’i vergiden muaf olacak

0

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından ana hatları açıklanan İstanbul Finans Merkezi’nin 10 maddelik temel yasası hazırlandı.

Teklife göre, bölgede faaliyet gösterecek finans şirketlerinin kazançlarının yüzde 75’i vergiden muaf tutulacakken, personel giderlerinin yüzde 80’i ise gelir vergisinden olacak.

Bölgede faaliyet gösteren finansal kuruluşlar, finansal hizmetler kapsamında, yurtdışında yerleşik kişilere finansal hizmet ihracı gerçekleştirebilecek.

Teklifte düzenlemenin amacı için “Finansal rekabet gücünü uluslararası alanda arttırmak, finansal yapısını geliştirmek, üretimin finansmanında verimliliği arttırmak ve bu sayede İstanbul Finans Merkezi’nin önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olmasını sağlamaktır” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi devrede

Hürriyet‘ten Nuray Babacan‘ın haberine göre, özel statülü İstanbul Finans Merkezi bölgesinin tüm altyapı ve üstyapı işletilmesiyle birlikte yönetimi Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan yönetici şirket tarafından yapılacak.

Bölgede, katılımcıların faaliyetlerine ilişkin işlemlerin gerçekleşmesi için ilgili kamu kuruluşlarının görev alacağı “Tek Durak Büro” kurulacak. Büro, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından yönetilecekken, ilgili kamu kurumlarından da personel istenebilecek.

Vergi muafiyeti

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen finansal hizmet ihracı niteliğindeki faaliyetlerin tamamına yakını ise vergiden muaf olacak.

Elde edilen kazançların yüzde 75’i kurum kazancından indirilecekken, hizmet ve işlemler nedeniyle elde edilen kazançlar, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi‘nden de muaf olacak.

Faaliyetler kapsamındaki işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar Damla Vergisi‘nden, bu kağıtlarla ilgili işlemler de her türlü harçtan muaf tutulacak.

Yurtdışından ihraç edilen tahvil ve bonoyla kira sertifikalarına ödenen faiz ve kar payları üzerinden de vergi uygulanmayacak.

Finansal kuruluşlar tarafından İstanbul Finans Merkezi bölgesinde görevlendirilen personelin elde ettiği ücretler, yurtdışında en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60, yurtdışında en az on yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde de yüzde 80 düzeyinde gelir vergisinden muaf olacak. Buradaki kiralamalar da Damga Vergisi ve harçların kapsamı dışında olacak.

Katılımcılar ile yabancılar arasında ve katılımcıların kendi aralarında bölgede yürütülen faaliyetler kapsamında özel hukuka tabi her işlem ve sözleşmelerinde, taraflar hukuk seçimi yapabilecek.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.