ManşetTürkiye

İstanbul Boğazı Cumhurbaşkanlığına bağlanıyor

0

Çevre Bakanlığı’nın hazırladığı kanun teklifi taslağına göre, Boğaziçi’ne Cumhurbaşkanı tarafından atanacak yeni dönetim, imar ve plan tadilatı konusunda tek yetkili olacak, İBB’nin yetkileri lağvedilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın Boğaziçi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören 28 maddelik sürpriz bir kanun teklifi taslağı hazırladığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile boğazdaki dört ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son veren taslak düzenlemeye göre, Boğazlar’da artık yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı ile iki yeni kurul söz sahibi olacak. Bu kurulların başkanlık ve üyelerini de Cumhurbaşkanı atayacak.

Taslağa göre, yeni yönetim, boğazlarda imar ve cins değişiklikleri dahil her türlü yetkiyi kullanabilecek. Yeni düzenlemeyle boğazlarda yapılaşmanın artacağı, çivi çakılamayan boş alanların dolacağı ve yabancı büyük yatırımcıların İstanbul Boğazı’nda yatırıma başlayacağı öne sürülüyor. Görüşe açılan teklif taslağına göre, İstanbul Boğaziçi alanında yerleşme ve yapılaşmanın planlaması, koordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi konularında halen yetkili olan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü kaldırılacak.

Böylece kurullardaki bakanların, idare heyetindeki İmamoğlu’nun ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkileri de sıfırlanmış olacak.

‘Bir çeşit kayyım uygulaması’

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen teklifin suyolu olduğu için hem İstanbul Boğazı’nı hem de Kanal İstanbul’u etkileyeceğini söyledi. T24’e konuşan Köymen şunları söyledi: “Plan tadilatları, inşaat ruhsatları ile ilgili izin ve uygulamalar, yeni kurulacak başkanlığa geçecek. Teklif, Boğaz’ın iki yakasındaki bütünselliği de ortadan kaldırıyor. İBB’nin yetki sınırları içerisinde olan bütün ilçelerin aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle doğrudan Cumhurbaşkanlığı denetimine alındığını görüyoruz. Bir çeşit kayyım uygulamasından bahsedebiliriz.”

İmamoğlu: Hukuki yollara başvuracağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise kanun teklifi taslağıyla ilgili olarak bulunduğu Stasbourg’da bir açıklama yaparak “hukuki yollara başvuracağız” dedi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin davetiyle Strasbourg’da bulunan İmamoğlu, şunları söyledi: “İstanbul’un hukuku olan her şeyi yine hukuk yoluyla elde etmek istiyoruz. Hukukumuzu o anlamda sonuna kadar İstanbul halkı lehine kullanırız. Doğru olmadığını düşünüyoruz. Yani Yunus Emre’nin de dediği gibi ‘Sen sana ne sanırsan başkasına da onu san’ eğer sayın Cumhurbaşkanı biliyorsa, bu sözü de hatırlatmak isterim kendisine.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.