ManşetKent

İstanbul 95 cm: Tüm çocuklar için eşit bir başlangıç

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 0-3 yaş arası çocukların gelişimini desteklemek üzere “İstanbul95” programını hayata geçirdi.

Program daha önce dünyada erken çocukluk gelişimi çalışmalarıyla tanınan Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu Bernard van Leer Vakfı (BvL) yürütücülüğünde Brezilya, Fildişi, Hindistan, Hollanda gibi çeşitli ülkelerde uygulanmıştı.

Program kapsamında, İstanbul genelinde ilk yıl toplam 1500 aileye hamilelikten başlamak üzere, doğum öncesi ve sonrası kaygılar, depresyon, beslenme, 0-3 yaş arasında çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi, aile-çocuk ilişkisinin önemi gibi pek çok konuda rehberlik hizmeti verilecek.

İstanbul’a bir çocuğun boyundan bakmak

Program süresince ayrıca İstanbul’a 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyundan, yani 95 cm’den bakabilmenin sağlayacağı faydalar ve bunu yapmanın yöntemleri tartışılacak.

Bu amaçla, Türkiye’de sayılı örneği bulunan 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik park ve yeşil alanlar tasarlanırken, gerçekleşecek bilgilendirme toplantıları ve atölye çalışmaları ile erken çocukluk döneminin önemine dikkat çekilecek.

Program tanıtımı yapıldı

Program kapsamındaki çalışmalar, blog yazarı Elif Doğan’ın (blogcuanne.com) moderatörlüğünde düzenlenen çevrimiçi bir lansmanda kamuoyuna tanıtıldı.

Etkinliğe İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, BvL Yerel Yönetimler Danışmanı Fikret Toksöz ve BvL Program Koordinatörü Neslihan Öztürk katıldı.

Toksöz: İnsana yatırım anne karnında başlamalı

BvL (BvL) Yerel Yönetimler Danışmanı Fikret Toksöz düzenlenen toplantıda “İnsana yatırım olmadan, insani gelişim desteklenmeden toplumsal kalkınma mümkün olamaz. Bu yatırıma da daha anne karnında başlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vakıfın bu kapsamda çocuğun beyin gelişiminin yüzde 85’inin tamamlandığı, uzmanların ‘altın çağ’ olarak tanımladıkları 0-3 yaş dönemine odaklandığını belirten Toksöz şunları söyledi:

Erken çocukluk dönemine harcanan her 1 dolarlık yatırım, ekonomiye 7 ila 10 dolar olarak geri dönüyor. Ancak bu yatırımın yapılmadığı durumlarda hem bireyler hem de toplumlar ağır bedeller ödüyor. Programda özellikle sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı ailelerin desteklenmesi üzerinde duruyoruz. Yaşamakta olduğumuz Covid-19 pandemisi sosyal ve ekonomik dezavantajları daha fazla yoğunlaştırdı. Dolayısıyla İstanbul95 programının öneminin daha da arttığına inanıyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bu programın emin ellerde olduğunu biliyoruz.”

Öztürk: Dileğimiz diğer kentlerde de uygulanması

BvL Program Koordinatörü Neslihan Öztürk ise, “İstanbul95 dezavantajları avantaja dönüştürmeyi hedefleyen bir projedir. Programın içeriği Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, TESEV ve Superpool’un önemli katkıları ile oluşturuldu. Pilot uygulaması son iki yılda İstanbul’da Sultanbeyli, Beyoğlu, Maltepe ve Sarıyer ilçelerinde toplam 480 ailenin katılımıyla yürütüldü. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde büyüyen bir ölçekte yoluna devam ediyor” dedi.

Covid-19 pandemi koşullarına rağmen programın aksamadan sürdürülmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği kararlı desteğin büyük katkısı olduğunu belirten Öztürk, “Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. En büyük dileğimiz, Türkiye’nin diğer kentlerinde de bu programın uygulanmasıdır” açıklamasında bulundu.

Saltık: Tüm çocuklar eşit olsun diye çalışıyoruz

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık yaptığı konuşmada, program kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Saltık şunları söyledi:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni döneminde ‘Bu şehrin çocukları eşit olacak’ diye yola çıktık. İstanbul’u tam anlamıyla çocuk ve ebeveyn dostu bir şehir haline getirmek niyetindeyiz. İstanbul’un adil bir şehir olması yolunda, tüm çocukların hayata eşit şartlarda başlamalarını son derece önemsiyoruz. Aynı zamanda, çocukların sadece gelecekte değil bugün de eşit şartlarda yaşamaları için; mutlu, sağlıklı bir şekilde gelişip büyüyebilmeleri için çalışıyoruz.”

‘Gerekli ortamı sunmaya destek oluyoruz’

Çalışmalarında özellikle, bilim insanlarının yıllardır önemini vurguladığı erken çocukluk dönemine odaklandıklarını belirten Saltık, “0-3 yaş çocuklar ve anne-babalarını destekleyen İstanbul95 programımızla, erken çocukluk dönemine yönelik çalışmalarımızı anne karnından itibaren başlatıyoruz. Bebek95 ebeveyn rehberliği ve HOP seyyar oyun parkları hizmetlerimizle çocukların sağlıkla, sevgiyle büyümesi için gerekli ortamı sunmaya destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

0-3 yaş sonrasını da ihmal etmediklerini belirten Saltuk, “Gerek Yuvamız İstanbul, gerekse Halk Süt gibi geniş ölçekli projelerimizle, çocukların hayatlarının ilk yıllarını beslenmeden, eğitime pek çok alanda bütüncül bir yaklaşımla destekliyoruz” dedi.

Seçkin: Çocuk ve kent etkileşimini sağlamak istiyoruz

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin ise projeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Hepimiz, oyunun çocukluk döneminin en önemli işi olmasının yanı sıra, çocukların zihinsel ve bilişsel gelişimini destekleyen önemli bir araç olduğunu biliyoruz. Fakat, çocukluk döneminin başlangıcı, belki de en önemli dönemi olan 0-3 yaş arası çocuklar ile ailelerinin ihtiyaçlarını, kentlerimizde gerektiği kadar dikkate almıyoruz. İstanbul95 projesi kapsamında bir yılı aşkın bir süredir, İBB olarak, 0-3 yaş grubuna özel bir ilgi gösteriyor; İstanbul’a 3 yaşındaki bir çocuğun gözünden bakma refleksini edinmeye çalışıyoruz.

Bu ilgi ve çalışmamız, sadece oyun parklarımızla sınırlı değil. Tüm kentsel açık alanlarımızı, her yaştaki çocuklarımıza göre tasarlamayı, çocuk ve kent etkileşimini en üst düzeyde gerçekleştirmeyi, bilgi ve becerilerini geliştirme sürecinin önemli bir aşaması olarak görüyoruz. Kent büyüdükçe çocuklar için ayrılan yerlerin azalması yaklaşımını tersine çevirmek için tüm yeşil alanlarımızı, bu bakışla ve katılımcı bir anlayışla tasarlamak ve inşa etmemizin zorunluluk olduğu inancındayız. Bu inancımızda bizimle birlikte olan ve özellikle İstanbul 95 projesiyle bize önemli katkılar sağlayan BvL’ye çok teşekkür ediyor ve işbirliğimizin sürmesini temenni ediyorum.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.