İstanbul SözleşmesiKadınManşet

İsrail’de yeni Netanyahu koalisyonundan İstanbul Sözleşmesi’ne katılmama kararı

0
İsrail’de 1 Kasım erken seçimlerinin ardından yeni başbakan olması beklenen sağcı Likud Partisi‘nin lideri Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyonun İstanbul Sözleşmesi’ne katılmamak için anlaştığı açıklandı.

Haaretz gazetesi‘nin aktardığına göre, Netanyahu,  aşırı sağcı ortağı Dini Siyonizm partisi ile yaptığı koalisyon anlaşması kapsamında İstanbul Sözleşmesi‘ni imzalamamak için anlaştı.

Avrupa Konseyi, İsrail’in sözleşmeye katılma başvurusunu nisan ayında onaylamış, ancak anlaşmanın imzalanmasına ilişkin kabine oylaması, sağcı muhalefetin itirazları nedeniyle defalarca ertelenmişti. Göçmen karşıtlığıyla bilinen İçişleri Bakanı Adalet Şaked de İsrail’de ikameti olmayan şiddet mağdurlarına ikamet verilmesi ve mağdurlara tazminat sağlanması dahil olmak üzere anlaşmadaki birçok maddeye ilişkin endişelerini dile getirmişti.

İsrail ayrıca, hükümetin şiddet içeren evlilikleri sona erdirmesi, cinsiyetle ilgili vakalarda sığınma ve sözleşmenin yalnızca İsrail egemenliği altındaki bölgelerde – Batı Şeria’yı hariç tutacak şekilde – potansiyel olarak uygulanması konularına ilişkin endişelerini açıklamıştı.

Ülke tarihindeki en sağcı hükümet

Son yıllarda erken seçim ve koalisyon krizi sarmalına girilen İsrail’de 1 Kasım’da yapılan erken genel seçimde, eski başbakan ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu’nun başını çektiği sağ bloktaki partiler, 120 sandalyeli Meclis’e 64 milletvekili göndererek açık bir zafer kazanmıştı. 29 Aralık’ta yemin ederek göreve başlaması beklenen yeni hükümetin, İsrail siyasi tarihindeki “en sağcı” hükümet olması bekleniyor. Netanyahu’nun öncülüğündeki koalisyon, ultra ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği ile aşırı sağcı, ırkçı ve şiddet yanlısı politikalarıyla bilinen Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşuyor.

Tam adıyla ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’, 2011 yılında İstanbul’da imzalandı. Türkiye, devletlerin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme konusundaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesinin ilk imzacılarından biriydi. Ancak 2021’de, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair ayrımcılık karşıtı maddelerin ‘eşcinselliği özendirdiği’ iddialarının  gündeme getirilmesi sonrası Ankara, TBMM’de onaylanmış uluslararası sözleşmeden cumhurbaşkanı kararıyla çekildi. Kadınların hukuki mücadelesi ve protestoları ise sürüyor. 
Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı
Danıştay savcısı: İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme hukuki değil

 

You may also like

Comments

Comments are closed.