DünyaEkolojiManşet

İsrail kıyılarına vuran petrol katranı için İran’ı sorumlu tuttu

0

İsrail Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, ülke tarihinin “en büyük çevre felaketlerinden biri” olarak nitelendirdiği petrol sızıntısının arkasında İran’ın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Şubat ayında İsrail‘in Akdeniz‘de 160 kilometre boyunca uzanan kıyı şeridi birkaç yüz ton petrol katranıyla kaplanmıştı. Sahildeki birçok canlı bu durumdan zarar görürken, sahil halkın girişine kapatılmış, çevresel etkilerinin giderilmesinin yıllar alabileceği belirtilmişti.

Günler içerisinde petrol sızıntısı Lübnan kıyılarına kadar ulaşmıştı. Katranın 50 kilometre açıktan geçen bir gemiden 11 Şubat’taki fırtına sırasında boşalmış olabileceğini belirten yetkililer açılan soruşturma hakkında yayın yapmaya kısıtlama getirmişti.

‘Çevre suçu değil çevre terörizmi’

Gamliel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin meydana gelen petrol sızıntısını “terör” olarak nitelendirdiğini ve İran’ın felaketle bağlantılı olduğuna inandığını kaydetti.

Gamliel, Tel Aviv‘in bu olayı sadece bir çevre suçu olmadığını, bir çevre terörizmi olduğunu keşfettiğini ve çevresel saldırıdan İran’dan ayrılan bir Libyalı şirketin sahip olduğu korsan gemisinin sorumlu olduğunu belirtti.

‘Çevreye zararla terörizme devam ediyor’

Bakan Gamliel, “İran, terörizmle sadece nükleer silahların yardımıyla ya da sınırlarımız boyunca kendisini göstermeye çalışarak uğraşmıyor. İran çevreye zarar vererek terörizme devam ediyor. Çevreye zarar ve kirliliğe karşı mücadelemiz ülkelere yayılan bir mücadeledir” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Gamliel, ilerleyen zamanda olay hakkında daha fazla bilgi vereceğini belirtti.

İran, İsrail’in iddiaları hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olduğu ve İran’ın diğer ülkelerle deniz taşımacılığına bağlı petrol ticaretinin, ABD yaptırımları tarafından ciddi şekilde kısıtlandığı biliniyor.

Bu kısıtlama ise, İran’ın Akdeniz bölgesindeki geleneksel müşterilerinin çoğunu İran’dan ham petrol alımlarını ciddi şekilde veya tamamen azaltmaya yöneltiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.