DünyaEkolojiManşet

İsrail’deki petrol sızıntısına dair soruşturmaya yayın yasağı getirildi

0

İsrail Çevre Koruma Bakanlığı, Akdeniz‘e 190 kilometrelik kıyı şeridinin katranla kaplanmasına yol açan çevre felaketiyle ilgili başlatılan soruşturma hakkında yayın yasağı getirdi.

Pazar günü yaşanan olayda öbek öbek katran sahillere vurmuş, birçok deniz canlısı petrol bulanırken sahiller halkın girişine engellenmişti. Pazartesi günü itibariyle petrol sızıntısı Lübnan’daki sahillere de ulaşmıştı.

Katranın 50 kilometre açıktan geçen bir gemiden 11 Şubat’taki fırtına sırasında boşalmış olabileceğini belirten yetkililer sorumlu gemiyi tespit etmek için çalışma başlatmıştı.

Gerekçe: Uluslararası soruşturmaya zarar verebilir

Benyamin Netanyahu hükümetinin İsrail tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birinin kaynağı ve sorumlularını bulmak için Avrupa Deniz Emniyeti Kurumu (EMSA) ile ortak yürütülen soruşturma hakkında yayın yasağı getirmesi, tepki topladı.

Sputnik’in aktardığına göre Çevre Koruma Bakanlığı, yasağı, bu hassas aşamada yapılacak yayınların uluslararası boyutlu karmaşık soruşturmaya zarar vereceğiyle gerekçelendirdi.

Tepkiler üzerine yayın yasağı kısmen kaldırıldı. Hayfa’daki bir mahkeme, soruşturmanın bazı ayrıntılarının yayımlanmasına izin verirken, kirlenmeden sorumlu olabileceğinden şüphelenilen gemilerin adlarının -çarşamba 16.00’ya kadar bildirilenler hariç- yayımlanması üzerindeki yasağı korudu.

Hükümet daha önce uyarılmış

Kuzeyde Hayfa’dan başlayıp, Akka, Tel Aviv ve güneyde Aşkelon‘a kadar uzanan kıyı şeridinin tonlarca katranla öbek öbek kaplanması, kuş, balık ve kaplumbağa gibi pek çok canlı türünü öldürürken, ekolojik felakete yol açtı.

İsrail Doğa ve Parklar İdaresi’ne göre temizlenmesi aylar ve hatta yıllar alabilecek petrol sızıntısının kaynağı araştırılırken, ilkin çarşamba gözlenen sızıntıyla ilgili İsrail hükümetinin aslında günler öncesinden uyarıldığı anlaşılmıştı.

Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel petrol sızıntısından Akdeniz’de yasadışı şekilde ham petrol taşıyan gemileri sorumlu tuttu.

Greenpeace: Komplo teorilerine yol açar

Greenpeace’in İsrail kolunu yöneten Jonathan Aikhenbaum, “Yayın yasağı, Çevre Koruma Bakanlığı’nın kritik bilgileri kamuoyundan saklama siciline uyuyor” dedi.

Bunun komplo teorilerini beraberinde getirmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Direktör Aikhenbaum, çevre örgütlerinin, akademisyenlerin ve pek çok İsrail yurttaşının gidişatı çok yakından takip ettiğini, dolayısıyla eninde sonunda gerçeğin ortaya çıkacağını dile getirdi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.