Dünya

İspanya’da kürtaj tartışması

0

İspanya’da 2010’da iktidarda olan Sosyalistler kürtaj yasasını liberalleştirmişti. Muhafazakâr hükümet ise şimdi bu yasal düzenlemeyi kısmen iptal etmek istiyor. İspanyol kadınlar tepkili.

İspanya’nın başkenti Madrid’de pazar günü bir araya gelen yüzlerce kadın hükümetin kürtaj yasasında planladığı değişiklikleri protesto etti. Protestocu kadınların hedefinde, kürtajla ilgili düzenlemelerin sertleştirilmesini öngören yasa tasarısını yakında parlamentoya sunmak isteyen Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardon vardı.

İktidardaki Muhafazakâr Halk Partisi’nin girişimi ile hazırlanan tasarı, 2010’da Jose Luis Rodrigez Zapatero başbakanlığındaki Sosyalist hükümet tarafından liberalleştirilen kürtaj yasasının yeniden sertleştirilmesini öngörüyor. Dönemin Zapatero hükümeti tarafından hazırlanan yürürlükteki yasa, herhangi bir gerekçe gösterilmesine gerek kalmadan hamileliğin 14’üncü haftasına kadar kürtaj yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Yasa, tecavüz, anne adayının sağlığının tehlikede olması veya ceninin engelli olduğunun tespit edilmesi durumunda da 22’nci haftaya kadar kürtaj yapılmasına izin veriyor. Yasanın belirlediği haller dışında kürtaj yapılması halinde de sadece para cezası verilmesi öngörülüyor.

Kürtaj yasası sertleştiriliyor

Başbakan Mariano Rajoy, 2010 yılının kasım ayında seçim zaferinin hemen ardından yaptığı açıklamada kürtaj yasasını sertleştirecekleri mesajını vermiş ve Adalet Bakanı da kısa süre içinde hazırlıklara başlamıştı. Adalet Bakanı’nın parlamentoya sunmak istediği yasa tasarısı birçok açıdan eleştirilere yol açıyor.

Yeni yasa tasarısının yakında İspanyol Parlamentosu’na sunulması bekleniyor

En çok tartışma yaratan düzenleme ise engelli ceninlerle ilgili. Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde oluşturulan yeni yasa tasarısı, engelli ceninin tespit edilmesi durumunda hamileliğin sona erdirilmesine izin vermiyor.

Ayrıca 16 ila 17 yaşlarındaki anne adaylarının kürtaj yaptırması da ebeveynlerinin iznine bağlanıyor. Şimdiki yasada ise 16 yaşından itibaren genç kızlar kürtaja kendi iradeleri ile karar verebiliyordu.

Kürtaj yasasına tepki artıyor

Yasa tasarısı, İspanya’yı Franco diktatörlüğü dönemine geri götürdüğü ve kadın haklarına darbe indirdiği söylemiyle hafta sonu İspanyol kadınlar tarafından protesto edildi. Kürtaj Klinikleri Birliği Başkanı Santiago Barambio da kürtajın Polonya, Malta ve İrlanda’da olduğu gibi yasaklanmasının istendiği ve Adalet Bakanı Ruiz-Gallardon’un ultra-katolik aşırı sağcı bir alan yaratmaya çalıştığı eleştirisinde bulundu.

Kürtaj karşıtları ise yasa tasarısını “yaşam hakkının korunması yönünde ileriye doğru atılmış bir adım” olarak değerlendiriyor.

DW Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.