DünyaManşet

İspanya’da halk sokaklara döküldü

0
İspanya’da iktidardaki PP’nin yaklaşık 20 yıl mali işlerini yöneten ve hakkındaki yolsuzluk iddialarından dolayı cezaevine konulan Luis Barcenas’ın Ulusal Mahkeme yargıçı Pablo Ruz’a verdiği ifadelerde ortaya attığı ve başta Başbakan Mariano Rajoy olmak üzere PP’nin üst düzey birçok yöneticisini yolsuzlukla suçlayan açıklamaları, İspanyolları bir kez daha sokaklara döktü.
İspanya’da ekonomik krize karşı ortaya çıkan ‘‘Öfkeliler”adlı halk hareketinin yarattığı sivil toplum örgütleri ve diğer kriz mağdurlarının oluşturduğu gruplar, yolsuzlukla suçlanan PP’ye karşı tüm İspanya’da gösteriler düzenledi.

Birçok kentte PP’nin parti binası önünde toplanan gruplar, ellerinde ”PP; İspanya’yı utandırıyor”,‘Hemen istifa, bizi temsil etmiyorlar”,”Artık yeter’‘, ”İstifa ve erken seçim” yazılı pankartlar taşıyarak,”istifa” sloganları attı. Başkent Madrid’de PP’nin merkez binasını iki yandan saran göstericilere karşı yolu kapatan polis, kurduğu barikatlarla binaya yaklaşılması engelledi. Başbakan Rajoy, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos ve bazı banka sahiplerinin, altında ”hırsızlar”yazan fotoğraflarını taşıyan göstericiler, parti binasına doğru tuvalet kağıdı atarak, tepkilerini gösterdi.

Öte yandan bir gösterici, duygularını şu şekilde paylaştı:

”Biz İspanyollar, hükümetin zaten çaldığını biliyorduk ama artık son noktaya gelindi. Barcenas, yorganın altındakileri göstermeye başladı. Bunlar mafya. Bizi dolandırdılar, çaldılar. Çalmaya devam etmek için yasalar çıkardılar. Bu utanç verici bir şey. Hepsi hapiste olmalı. Burası Avrupa mı? Avrupalılar nerede? Ama toplum artık değişiyor. Yeni bir toplum var. İspanya’da da bazı şeyler değişmeye başladı. Biz barışçıyız, sadece ısrarcıyız, pes etmeyeceğiz.”

İspanya’da son günlerin bir numaralı gündem maddesi olan ”Barcenas olayı”nda, iktidardaki PP ve Başbakan Mariano Rajoy yolsuzlukla ilgili tüm iddiaları yalanlamaya devam ederken, İspanyol basınında her gün yeni bir iddia ortaya atılıyor. Anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi, iddiaları mecliste yanıtlaması için Başbakan Rajoy’a bir hafta süre verirken, aksi halde hükümet karşıtı güvensizlik önergesi vereceği her seferinde dile getiriyor. Muhalefetteki diğer partiler de Rajoy’un açıklama yapmasını istiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.