Avrupa'da Yeşil DalgaManşetYeşillerden

Birleşik Krallık’ta tarihi zafer: İskoçya Yeşilleri hükümette

0

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Yeşiller Partisi’nin eş başkanları Patrick Harvie ve Lorna Slater’i bakan olarak atayacağını açıkladı. Böylece Yeşiller sadece İskoçya değil Birleşik Krallık tarihinde de ilk kez hükümete girmiş oldu.

Financial Times’ın aktardığına göre İskoçya Başbakanı yaptığı açıklamada eş liderler için “Beraberlerinde getirdikleri uzmanlık ve tutku, İskoçya’nın ileriye giden yolunu tanımlamaya büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

İki parti arasında anlaşma

Söz konusu atama iktidardaki İskoç Ulusal Partisi ile İskoç Yeşilleri arasında bu ayın başlarında yapılan bir güç paylaşımı anlaşması üzerine gerçekleşti.

Anlaşma, iktidara diğer politikalarını gerçekleştirmek üzere çoğunluk sağlıyor. Yeşiller Partisi eş liderlerine de karbon emisyonlarını azaltma ve kira kontrolü uygulamalarına geçiş gibi alanlarda önemli roller veriyor.

Öte yandan iki partinin havacılık politikası ve ekonomik başarının nasıl ölçüleceği gibi konularda fikir ayrılıkları bulunuyor.

Birleşik Krallık için bir test

Güç paylaşımı anlaşması ilhamını Yeni Zelanda’da Jacinda Ardern’in İşçi Partisi ile Yeşiller Partisi arasındaki anlaşmadan aldı.

İskoçya’da varılan bu anlaşmanın, Yeşiller Partisi’nin Birleşik Krallık hükümetine dahiliyeti konusunda da bir test olacağı öngörülüyor.

İş dünyasından ve muhafazakarlardan tepki

Ancak iş dünyasından bu yeni atamaya karşı çıkanlar da bulunuyor. İş dünyasından gelen eleştirilerde Başbakan, gündeminde Kuzey Denizi petrol ve doğalgazından uzaklaşma, ekonomik büyümeden refaha geçmek gibi konular olan Yeşillere alan açmak ile suçlanıyor.

Muhalefetteki İskoç Muhafazakarları, Başbakanı “iş dünyası karşıtı aşırılık yanlılarına” dönerek “insanların işleri ile milliyetçi bir kumar oynamakla” suçladı.

Muhafazakarlardan Covid-19 iyileşmesinden sorumlu gölge sekreteri Murdo Fraser ise “Yeşillere iktidarı devretmek saf ekonomik vandalizmdir” ifadelerini kullandı.

Slater: Gerçek değişiklikler göreceğiz

Lorna Slater BBC’ye yaptığı açıklamada yeni atamanın kendilerine “İklim kriziyle mücadele etmek ve İskoçya’da dönüştürücü politikalar uygulamak için ihtiyaç duyduğu araçları vereceğini” söyledi.

Slater, “Hükümetin kalbinde İskoç Yeşilleri varken bazı gerçek değişiklikler göreceğiz. Binlerce istihdam yaratabilir ve iklim kriziyle mücadele edecek yenilenebilir enerji sektörümüzün gelişimini hızlandırabiliriz” dedi.

“İskoçya’da kurulan hükümette iki Yeşil Bakan var” diyerek haberi duyuran Türkiye Yeşiller Partisi Eş Söcüsü Koray Doğan Urbarlı ise yaptığı paylaşımda Patrick Harvie ve Lorna Slater’e başarılar diledi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.