İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılıp ayrılmaması için düzenlenen referandumda, İskoçlar bağımsızlığa “hayır” dedi.
BBC’nin tahminlerine göre, “hayır” cephesi yüzde 55 ile referandumdan galip çıkmış olacak. 32 Seçim bölgesinin 31’i ilan edilmiş durumda.
İskoçya’nın en büyük bölgesi olan Glasgow’da, halkın yüzde 53.5’i “evet” oyu verdi. Glasgow dahil 4 bölge tercihini bağımsızlıktan yana kullandı.
Bağımsızlık yanlısı kampanyayı yürüten İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Alex Salmond Twitter hesabından “Tebrikler Glasgow… ve bu inanılmaz destek için İskoçya halkına tebrikler” mesajından sonra yaptığı konuşmada, bağımsızlık için oy veren 1.6 milyon İskoçyalıya teşekkür etti. ‘İskoçya’nın mevcut durumda bağımsız bir ülke olmasına hayır dediğini’ belirten Salmond, sonuçları kabul ettiğini ifade etti ve “Tüm İskoçya’ya aynı şeyi yapmaları ve İskoçya halkının demokratik iradesini kabul etmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.
‘Beraber daha iyi’ (Better Together) kampanyası yürüten Alistair Darling de, tüm ekibine teşekkür etti ve İskoçya halkının ‘ayrılık yerine birliği’ tercih ettiğini söyledi.
Darling, İskoçların ‘İngilizlere olan bağlarını yeniden teyit etmiş olduklarını’ belirtip “Bu bağların hiçbir zaman kopmamasını sağlayın” diye konuştu.
Britanya Başbakanı David Cameron ise “hayır” kampanyasının yürüten Alistair Darling ile konuştuğunu ve onu “iyi savaşımış kampanyası için tebrik ettiğini” söyledi.
Kesin sonuçların açıklanmasının ardından Cameron’un da bir konuşma yapması bekleniyor.
Toplam 2 bin 608 seçim merkezinde gerçekleşen referanduma oy kullanmak için kayıt yaptıran seçmen sayısı, toplam seçmenin yüzde 97’si ile çok yüksek bir orandaydı. İskoçya’da, ilk kez 16 ve 17 yaşındaki seçmenler dahil 4 milyon 200 binden fazla seçmen var.
Haber üzerine Asya pazarlarında Sterlin’in dolara karşı yükselmesi, Euro’ya karşı ise iki yılın en üst seviyesini görmesi ülkenin ekonomisine güvenin devam ettiğini gösteriyor. Ancak, gerek Britanya tamamında gerekse İskoçya’da önümüzdeki senenin seçimlerine doğru referandum sonrası hatların ve konuların nasıl bir şekilde yeniden oluşacağı tartışma konusu.
Britanya hükümeti, İskoçya’ya Birleşik Krallık’tan ayrılmaması hâlinde daha geniş mâlî ve siyasi özerklik vaad etmişti.
(BBC, Yeşil Gazete)