DünyaManşet

İngiliz liderlerden İskoç’lara yeni vaadler

0

iskoçyaİngiltere’nin iktidardaki koalisyon ortakları muhafazakarlar ve liberaller ile ana muhalefetteki İşçi Partisi İskoçya bağımsızlık referandumu öncesi ortak bildiri kaleme aldı ve Büyük Britanya’da kalırsanız daha fazla özerklik alacaksınız’ sözünü verdi.

Muhafazakar parti lideri Başbakan David Cameron’un yanı sıra koalisyon ortağı Liberal Parti lideri Nick Clegg ve muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband’ın imzasını taşıyan bildiri İskoçya’nın Daily Record gazetesinin baş sayfasında ‘Söz’ başlığıyla yer aldı.

Üç ana bölümden oluşan bildiride “İskoçya’nın Büyük Britanya’nın bir parçası olarak kalmaya karar vermesi durumunda, İskoçya parlamentosuna daha fazla yetki verilecek” deniyor.

Yeni yetkilerin devredilmesi için somut tarihlerin de belirleneceği ifade ediliyor.

‘Kaynaklar adil paylaşılacak’

İkinci bölümde ise “Büyük Britanya’nın kaynaklarının tüm halklar tarafından hakkaniyetli biçimde paylaşılması sağlanacak” deniyor.

İskoçya’da bağımsızlık yanlılarının en önemli iddialarından birisi İskoçya’nın enerji kaynaklarından İskoçların değil İngilizlerin faydalandığı yönündeydi.

Bildirinin son bölümünde ise Ulusal Sağlık Sistemi’nde İskoçya’nın yerine vurgu yapılıyor ve “Sağlık sisteminin finansmanı konusunda son sözü İskoçya parlamentosu söyleyecek” deniyor.

İngiltere’nin eski başbakanlarından İskoç Gordon Brown da geçtiğimiz hafta benzer özerklik haklarının İskoçya’ya verilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Brown referandum kampanyasının başından bu yana İskoçya’nın Birleşik Krallık’ta kalmasını destekliyordu.

‘Panik halindeler’

Bağımsızlıktan yana olanlar ise hiçbir özerklik vaadinin tam bağımsızlıktan daha fazla yetkiyi kapsayamayacağını söylüyor.

İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) oluşturduğu hükümetin başkanı Alex Salmond, Westminster partilerinin referanduma sayılı günler kala yaptığı girişimlerin ‘boşuna’ olduğunu ifade ediyor ve “Son dakika manevralarına girişmeleri ne kadar paniklemiş olduklarının bir göstergesi” diyor.

 

BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.